Gabi, ia întreabă-ți consultanții… îți pui mandatul pe masă la un referendum pentru taxa aia?
Moise Guran
Intervenția doamnei Gabriela Firea Pandele pe tema taxei de tranzit al centrului Capitalei este în sine o acțiune extrem de taxabilă. Atitudinea asta defensiv-agresivă tinde să devină politică de stat în România – n-ai bani de pensiile pe care le-ai promis, dai vina pe Pilonul II de pensii private, lași bunătate de electorat bugetar sedus și abandonat, fără salarii mărite, dai vina pe cei care nu vor taxe de solidaritate… Mai au puțin și dau vina pe copiii din orfelinate, cărora primarii nu mai au bani să le cumpere mâncare, după ce și-au mărit salariile. Vorba lui Băsescu… poate au zis copiii ceva, poate au înjurat pe cineva, mai știi?
Nu numai că Gabriela Firea a promis revoluții în trafic în șase luni de zile, dar, acum, la aproape un an și jumătate de când le-a promis, să vii iritată și să spui pe un ton care frizează isteria că nu se mai poate fără taxe care să scoată mașinile săracilor din centrul capitalei este și contra-productiv, dar și cam anti-socialist.
Gabriela, în cei 13% din populația Capitalei care te-au făcut primar, puțini au mașini cu motoare mai noi de Euro 4. Rablele, de care faci acum vorbire, pe un ton de o superioritate jignitoare chiar și pentru doctrina de stânga-caviar a partidului tău, au fost liberalizate de alt ideolog păcăleț, domnul Liviu Dragnea, care, la fel, acum în lipsa altor idei, vede ca soluție reintroducerea unei taxe.
Păi ce-am făcut, stimați conducători? Dacă promitem bani și liberalități înainte de alegeri, dar introducem după aceea taxe de care nici n-am suflat când am cerut votul oamenilor, nu numai că recunoaștem fanfaronada populist-impotentă, dar subminăm astfel și democrația, căci în cel mai bun caz, votanții voștri vor spune toți ne mint, nu mai mergem la vot, ce bun era Ceaușescu că ne făcea tot felul de lucruri fără să ne întrebe nimic, fie, în cel mai rău caz, vor ajunge la concluzia că e normal să fii și bătut, și cu banii luați, că în politică e ca în familie, iar dragoste fără cafteală nu există, lipsește pasiunea.
Revenim la doamna Firea și la revelația acesteia (după un an de când a reușit mai mult anarhie decât revoluție în trafic) cum că mașinile stau pe stradă, iar nu în sufragerie… Gabriela, poate tu ai fost nevinovată și te-au învățat niște consultanți israelieni că e ok să minți până câștigi alegerile. Deși noi, cei mai mulți bucureșteni, nici nu te-am crezut, nici nu am avut așteptări de revoluții în trafic, cred că oricine are dreptul să propună o taxă de poluare în București, mai puțin tu. Pentru că tu NU ai propus o taxă în campanie și pentru că civilizat și democratic este să propui o taxă, orice taxă, înainte să ceri votul, iar nu după.
Pentru că întreaga ta campanie electorală, Gabriela, a fost pe trafic și pe soluții neexplicate, în care nu facem parcări pentru bucureșteni, dar mașinile dispar miraculos de pe străzi, pentru că în continuare nu adresezi aceste probleme reale și crezi că vina aglomerației o reprezintă nu faptul că bucureștenii au multe mașini, ci alogenii, suboamenii care nu-s bucureșteni și, mă și mir că le mai zicem români, care vin cu rablele lor din afara Capitalei noastre dragi exact atunci când vine și ploaia (de la ruși se știe… de acolo vine ploaia).
Dincolo de faptul că la acest tip de mentalitate aristocratoidă nu mai pupi tu voturile clasei muncitoare, cred că înainte de a propune taxe, Gabriela, decent ar fi să ne spui câți bani îți trebuie și pentru ce. Poate vrei să co-finanțezi construcția unor parcări rezidențiale, între blocuri, iar noi poate vrem să dăm bani pentru asta, fie individual, fie printr-o taxă. Soluții putem găsi, împreună, cu condiția să nu ne mai mințim și să nu ne mai disprețuim unii pe alții.
Singura situație decentă prin care tu, Gabriela, poți ridica problema unei taxe de care nu ai spus nimic în campanie, este să îți pui mandatul pe masă și, da, să ne chemi la un referendum local. Nu printr-un sondaj (făcut, eventual, de Pieleanu) vei afla dacă bucureștenii vor sau nu o astfel de taxă, ci legându-ți demisia de un vot democratic, pentru sau împotriva ei. Te ține?