Torna, torna, fratre!
Moise Guran
După ce am citit comunicatul DNA privind Afacerea Belina, m-a apucat râsul amintindu-mi cum Victor Ponta, în seara zilei în care a fost la DNA, prezent în studiourile TVR, se jura că nu l-a turnat pe Dragnea, ci că s-a dus acolo ca să își scape lui pielea. Sinceritatea lui Ponta este dezarmantă. Chiar că pielea sa are o problemă, căci nu poți să susții că nu știi ce ai semnat după ce două (nu una singură, două!) hotărâri de guvern au realizat transferul respectiv. Deși, aparent, nici Ponta, nici Dragnea nu sunt vizați de dosarul anunțat de către DNA, mi se pare evident că procurorii ar putea disjunge pe un altul – fără semnăturile lui Dragnea și Ponta nu s-ar fi putut fura 350 de hectare din țara noastră, întru singura distracție și bună dispoziție a baronului de Teleorman.
Nu mai reiau tot Cazul Belina, puteți citi aici, integral, o poveste descoperită relativ repede de presă, chiar dacă la vremea respectivă jurnaliștii nu aveau cum ajunge atât de departe ca DNA-ul. Pe scurt, la finalul anului 2013, Cadastrul și Ministerul Mediului au încadrat ilegal o porțiune din Dunăre (închiriată deja din 2011 de la Apele Române de firma Teldrum) astfel încât aceasta să nu mai facă parte din Dunăre, ca să poată fi transferată Consiliului Județean Teleorman și concesionată (sub pretextul unei dezvoltări turistice, pe fonduri europene, bla-bla, nu s-a mai făcut niciodată) aceleiași firme Teldrum.
Întrebarea cheie este totuși de ce a durat atât de mult această investigație, când actele și transferul insulei s-au făcut încă din 2014, an în care presa a și amușinat povestea, dezvăluind-o parțial.
Nu știu să răspund cu certitudine la această întrebare, dar bănuiala mea este că procurorii DNA, știind și ei, ca tot satul Seaca și ca noi toți, că beneficiarul de facto al transferului a fost Liviu Dragnea, nu au dorit să se oprească doar la câțiva funcționari, unii mai mărunți de la Cadastru, alții mai importanți de la Ministerul Mediului. Nici chiar Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu sunt atât de importante în această afacere, să o recunoaștem.
Procedura judiciară spune că atunci când începi urmărirea in personam, adică împotriva cuiva, ești obligat să aduci respectivului la cunoștință acest lucru. Te poți aștepta ca după aceea unele probe să dispară și impresia mea este că procurorii au făcut acest pas abia atunci când au terminat de documentat tot ce se putea documenta fără ca Dragnea și oamenii lui să afle. Urmează probabil și alte audieri, dar e de presupus că au lăsat pentru după momentul începerii urmăririi in personam împotriva artizanului principal (Sevil Shhaideh) exact acei martori care fie știu ceva, fie dețin documente, dar care i-ar fi informat oricum pe cei care au pus la cale această afacere.
Este mai probabil că esențială a fost declarația lui Victor Ponta, care acum nici o lună părea că strigă “Doamna Codruța! Chemați-mă și pe mine la audiere să vă spun că Liviu și Sorin au fumat în weceu.” Iar DNA-ul l-a chemat și (speculez acum) este posibil ca declarația lui Ponta să conteze foarte mult pe latura subiectivă a infracțiunii, adică să fie veriga lipsă dintre cei care au executat și cei care au planificat acest furt. Fără să demonstrezi că s-a dorit prejudicierea statului, rămâi cu niște erori ale unor funcționari de la Cadastru. Om vedea dacă procurorii DNA sunt atât de bravi precum sper eu să fie.
Un lucru este însă cert. Atât Sevil Shhaideh, cât și Rovana Plumb trebuie să plece urgent de pe funcțiile pe care le ocupă. Cum nu există nici cel mai mic indiciu că ar intenționa să demisioneze, cred că Președintele Iohannis trebuie să facă uz de prerogativele atribuite de articolul 109 din Constituție. Acesta spune că un ministru poate fi suspendat din funcție dacă s-a cerut începerea urmăririi penale. Este cazul Rovanei Plumb. Aparent, nu este cazul doamnei Sevil Shhaideh. Asta pentru că împotriva ministrului Dezvoltării, procurorii au putut începe urmărirea penală fără să mai ceară acordul președintelui, întrucât faptele fuseseră săvârșite în perioada în care aceasta era secretar de stat. Nu vi s-ar părea ciudat să poți suspenda un ministru dacă era ministru și atunci, dar să nu poți dacă e acum? În drept acționează însă un principiu (de fapt sunt două, de interpretare logică a normelor) care spune că ce se poate mai mult, se poate și mai puțin. În opinia mea, suspendarea unui ministru trebuie să se producă cu atât mai mult în cazul începerii urmăririi penale împotriva sa, începerea fiind o fază mai avansată (mai mult) decât cea în care doar se cere (mai puțin) începerea respectivei urmăriri.
În plus, mai e o problemă de bun simț – din poziția de vicepremier și ministru al Dezvoltării, doamna Sevil Shhaideh are pârghii uriașe prin care poate influența martorii, dar și ascunde probe materiale (care, eventual, nu au putut fi găsite deja de procurori). Deși au existat unele informații potrivit cărora DNA-ul deja a făcut percheziții la Teldrum, n-am auzit să fi făcut la Ministerul Dezvoltării, acolo unde s-au lucrat hotărârile de guvern ce au deposedat statul de Insula Belina și Brațul Pavel.
Afacerea Belina este cea mai concretă și mai palpabilă dovadă a filozofiei celor care țipă ca din gură de șarpe că nu își vând țara. De ce să o vindem când putem să o furăm noi, gratis. Acum un an, fără niciun temei concret, Liviu Dragnea declara că guvernul de tehnocrați nu are legitimitatea să vândă nici măcar o piatră din România. Ce om! Nici nu se pusese problema unei privatizări atunci, dar el deja avea moșia de la Belina, prin Teldrum. Câtă ipocrizie!
Aparent, copoii DNA încă nu au ajuns la Liviu Dragnea. Dar urmele lui sunt peste tot, de la semnătura de pe hotărârea de guvern care a scos peste 300 de hectare din proprietatea publică centrală și până pe barca în care marele infractor (unul care, între timp, a pus genunchiul pe țara noastră) făcea spinning la știucă, concepând (în liniște și armonie cu natura) planuri pentru decapitarea DNA, îngenuncherea Justiției și împingerea României într-o ordine feudală. Ordinea Lui! Supusă precum Carmen Dan, tăcută ca Sevil Shhaideh, umilă ca întreg județul Teleorman. Ei bine, România încă nu e Teleorman.
Nu îl mai suspectez pe Liviu Dragnea de foarte multă inteligență, iar faptul că cele două ministrese nu și-au dat încă demisia de pe funcție arată că Dragnea nu realizează potențialul pe care Afacerea Belina îl are de a scoate din nou oamenii în stradă. Mai vino după chestia asta să-ți pui tu procurori șefi, sau să modifici Legile Justiției! Dragnea riscă din nou demonstrații maraton și o #rezistență până la alegeri anticipate.
PS Sintagma din titlul articolului se referă la un moment istoric în care două armate s-au speriat din cauza unei comenzi greșite și au luat-o la fugă, ambele derutate, în direcții opuse. Dacă titlul v-a derutat, gândiți-vă ce o fi în armata lui Liviu!