Surpriză? Creșterea de salarii nu crește la fel și veniturile din impozitarea lor!
Moise Guran
16% cădere la TVA în primele două luni ale anului, iar premierul Grindeanu bâiguie niște explicații aiuritoare la interviurile EuropaFM, că vom avea creștere economică și se reglează! Ce-ai făcut frățioareee?! Ne ducem în cap, în câteva luni… intrăm în recesiune, vorba lui Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Zici că am pus niște căruțași amatori la butoanele navei Enterprise. Se uită la economia românească și se întreabă – da’ butonul ăsta de aici ce face? Ia apasă dom’le să vedem, că așa scrie în programul din scoarță-n scoarță! Că doar n-o fi greșit, nu? Domnu’ Dragnea se pricepe la nave spațiale, la știucă și la economie, se știe!
Dacă e să compari pe cifre nominale februarie 2017 cu februarie 2016, îți rezultă fix aceeași cifră, 3,5 mld. de lei, încasări din TVA. Cum efectul de bază, al reducerii cotei TVA din 2016, s-a epuizat în ianuarie, rezultă că ceea ce s-a pierdut între februarie 2016 și februarie 2017 este exact creșterea economică. Vi se pare puțin? Nu este! Căci ne arată că ianuarie nu a fost un accident, ci semnalează o tendință.
Acum o lună, când am înregistrat pe ianuarie o cădere a încasărilor din TVA de 25%, avansam ideea că, fiind vorba de un paradox, și anume scăderea TVA-ului în perioadă de creștere economică, explicația trebuie căutată mai în profunzime, în relațiile micro din economie și, mai precis, în piața muncii. Care a suferit o singură distorsiune majoră, creșterea salariului minim. Vă mai spuneam atunci că este posibil ca scăderea încasărilor din TVA să vină dintr-o intrare a patronilor în evaziune fiscală pe partea de vânzări, din rațiuni de costuri salariale – nu-ți permiți să mai crești și alte salarii când te obligă statul să le ridici pe alea minime, dar nici nu îți permiți să pierzi salariații mai calificați. Așa că, asta este, faci o parte de vânzări la negru și din ele îți plătești oamenii parțial la negru, parțial cu salariul ăla minim, pe cartea de muncă.
Acum sunt convins că e așa, iar situația rezultă dintr-un alt paradox aparent. În ultimul an, salariul mediu pe economie a crescut cu 18%, numărul de angajați a crescut, dar încasările statului din impozitul pe salarii au crescut cu doar 13%. Cum statul ca angajator, are un sfert din salariați, chiar o treime dacă-i punem și pe cei de la companiile de stat, iar statul ca angajator nu face evaziune fiscală, rezultă că restul economiei s-a orientat masiv către munca la gri. Rezultatul este inevitabil – economia crește, căci munca la negru produce creștere economică, crește chiar și consumul, dar asta debalansează contul curent prin creșterea importurilor, veniturile statului scad. Amestecul e bombă curată!
Sigur, mai contează în acest context și inocența credulă a domnului Grindeanu în materie de economie, decizia de a pune Fiscul să mângâie firmele pe căpșor în caz că le prind cu evaziunea fiscală, ba chiar și tăierea, revenită apoi, a salariilor celor de la Antifraudă. Mult încercatul mediu de afaceri românesc a perceput corect mesajul… dacă-s hoți la guvernare, apăi nu s-a întâlnit iar hoțul cu prostul, nu?!
P.S. Observați că nu mai zic nimic de creșterea salariilor și pensiilor. Foarte bine că le-au crescut! Alea-s pe partea de cheltuieli. Pe partea de investiții, e râsul lumii 135 de milioane de euro în două luni!