Ce ne unește și ce ne dezbină?
Moise Guran
În ultima lună, numeroși oameni politici și așa-ziși jurnaliști au vorbit cu foarte multă iresponsabilitate despre riscul de rupere al țării, culminând cu o declarație a doamnei primar general care numa n-a zis că în Piața Victoriei sunt trupe Spetsnaz, nu corporatiști cu copii care cer guvernului să nu mai fure. Urmărind în paralel cum se pregătește bugetul României pe 2017, sincer să vă spun, mie mi s-au părut cinice aceste declarații, dar din alte motive decât ați putea crede. Dar până să citiți acest lung articol, pe care l-am dat parțial pe radio, dar am ezitat să îl public, vă atrag atenția asupra unei intervenții de la Digi24 a domnului Cristian Tudor Popescu (dați click pe poză iar apoi derulați emisiunea la 1h 09 min) care spune cam așa: „Să n-aibă cineva vreo îndoială că ceea ce avem la est acum este altceva decât Uniunea Sovietică, care vine peste Europa! În acest cadru trebuie așezat ce fac dl Dragnea si ai săi, ale căror grupe de sânge nu se schimbă și care e aceeași cu a Kremlinului! Bineînțeles că ceea ce fac ei acum, fac în beneficiu propriu, dar (…) ca în atâtea alte situații, contează ceea ce se întâmplă în jurul nostru.”
Citeam mai alaltăieri, în ziarul Viața-Liberă din Galați, că la Tecuci se fac pregătiri pentru o investiție de 28-30 de milioane de euro într-un spital. S-a aprobat deja studiul de fezabilitate… 30 de mii de euro. Bun! Atâta doar că, fără a fi un urmăritor înfocat al realităților județului Galați, mi-a revenit în minte un articol din Adevărul, în care se spunea că la Spitalul Județean din Galați, doi medici lucrează cât trei, iar în anumite situații se apelează la cadrele medicale pensionate, din lipsa medicilor evident. Caut să văd situația de la Tecuci și găsesc că și acolo e o criză cruntă de cadre medicale, problema nefiind că e mic spitalul actual, cât aceea că n-au medici. De unde vor lua tecucenii medici când or avea un ditamai spitalul cu 350 de paturi? Sigur că Tecuciul e la 70 de kilometri distanță de Galați, zona nu e foarte dezvoltată, o astfel de investiție ar da multora de lucru. Multora și, probabil… pentru mult timp, căci, uite, tot la Tecuci, Centura s-a făcut în 9 ani. Și are doar șapte kilometri.
Dar ia uitați-vă puțin la Prahova… Un județ care chiar are dezvoltare și industrială și turistică și agricolă și tot ce vrei… Sunt 800 de locuri de muncă disponibile în județul Prahova, anunță AJOFM! Lângă Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, județe cu șomaj de 8-10%, adică dublu față de media țării. Și dacă în Prahova credeați că e o frenezie cu investițiile publice, luați de aici un articol din Observatorul Prahovean, care arată că jumătate din bugetul județului este cheltuit pentru … asistență socială.
E o logică în aceste alocări de investiții din bugetul pe 2017, ce ziceți? Haideți să o căutăm în continuare… la Fălcoiu, în județul Olt. Dintr-o știre de pe Hotnews, aflăm că primarul comunei a alocat peste 150 de mii de euro pentru o scenă mobilă cu sistem de sonorizare și lumini și încă vreo 50 de mii de euro pentru 19 costume și 4 toalete ecologice – valoare estimată la 13.000 lei. De pe blogul unui ziarist din Olt, aflăm că la Fălcoiu au desigur planuri și pentru canalizare și chiar pentru asfaltare, chestii pe care acum nu le au, dar… na! sunt în plan. Să nu zică cineva că de ce se cheltuie 200.000 de euro pe o scenă mobilă și niște costume populare, că există și planuri mai serioase, dar încă n-am ajuns la ele! Contactat de reporteri, primarul din Fălcoiu a zis că ăștia pentru scena mobilă nu sunt bani de la Dragnea, ci sunt bani europeni și e normal să ne conservăm tradițiile. Așa este! Cu o singură observație totuși, să-i dăm baronului ce-i al cezarului! banii de cofinanțare cumva tot de la domnul Dragnea vin, că ministerul doamnei Shhaideh e acum responsabil și de fondurile europene. Nu pupă Fălcioiu, județul Olt, bani de cofinanțare, dacă nu vrea doamna Shhaideh (adică domnu Dragnea) așa cum n-a pupat Clujul, și riscă să piardă tot proiectul, gata aprobat, cofinanțarea pe Transporturi pentru legătura dintre municipiul Cluj Napoca și Autostrada A3.
Explică-le clujenilor cum ai calculat asta cu spitalul din Tecuci și Autostrada de la Cluj, explică-le timișorenilor că Mehedinți și Teleorman au mult mai multă nevoie de drumuri, care unele nici nu-s defecte, altele nici nu-s prea circulate! Sau se dorește accesul turiștilor pe drumuri și mai bune către serbările de la Fălcoiu, unde însă e o problemă totuși cu asfaltul?
Bun! Acum că v-am pus în evidență niște probleme (pe care puțini le văd cum le vedem eu și colegii mei, de când lucrăm la Aplicația Biziday, monitorizând destul de strict presa locală) ele nu mai pot fi negate. Dar hai să le înțelegem și să vedem unde duc aceste lucruri. Imposibil să nu fi observat și dumneavoastră că au apărut deja creiere înfierbântate pe la televizor care au marcat imediat ruptura pe bani între sudul țării și restul, mai ales că, fix acolo unde nu s-au dat bani, au ieșit zeci de mii de oameni în stradă la proteste.
Nu știm sigur de ce face domnul Dragnea aceste lucruri… E prostie? E golănie? Face asta ca să-i enerveze pe ieșeni, pe clujeni, timișoreni? Sigur că e doar o chestiune de timp până când vor apărea voci care vor spune că nu mai vor în feudalismul lui Dragnea! Și acum întoarceți-vă la extrasul din CTP de la începutul articolului! Sau la declarațiile vădit anti-europene ale lui Călin Popescu Tăriceanu (îl rușinează cât de curând și pe Nigel Farage). Sau vedeți ce spune președintele Iohannis despre bugetul Armatei, în contextul în care șeful Pentagonului avertizează pe toată lumea că fără 2% din PIB pentru NATO, NATO nu mai există!
Dar, ce ziceți, ce stimulează mai mult ruperea țării de care vorbesc cu atâta cinism liderii PSD pe la televizor? Tinerii care strigau în Piața Operei din Timișoara – București, Luptă București? Studenții de la Cluj (dați un click pe poză, și luați-vă câteva secunde să le studiați fețele, pancartele, entuziasmul, senzațional suprinse de Octav de la Inquam) care cântau râzând în Gara de Nord din Capitală că ei au venit să facă Unirea? Sau retorica xenofobă anti-multinaționale (susținută cu statistici mistificate sau scoase din context), precum și împărțirea bugetului, a banilor noștri, ai tuturor, favorizând net pe unii în detrimentul altora? Cine rupe țara? Cei care cer unitate pentru cinste, sau cei care mint cu nerușinare, vorbind fățarnic despre interese străine, dar fracturându-ne concret și vulnerabilizându-ne unitatea, prin împărțirea resurselor, într-un moment în care Uniunea Sovietică este deja, nu la granițe, ci de jur împrejurul României?
Vă rog, indiferent ce concluzii trageți citind acest articol, să meditați mai mult la ceea ce urmează, decât la ceea ce a fost! Este esențial să rămânem uniți în niște valori comune, așa cum sunt cinstea, democrația, respectarea legii, viitorul european al României. Nici tecucenii, nici teleormănenii sau cei din Olt, nu sunt de vină pentru toate astea. Evitați să vă gândiți strâmb la ei, căci ați face astfel jocul mastermindului acestor manevre. Asta se și urmărește. Să-i urâți! Vor veni probabil momente chiar mai dificile decât acesta de acum. Cel mai important lucru pe care l-am câștigat ca națiune în ultima lună este unitatea de concept și de acțiune. De aceea se și încearcă politizarea protestelor (atribuirea lor zonei politice Iohannis-Opoziție) de aia se tot încearcă organizarea unor proteste pro-PSD, pentru a rupe această unitate și a crea impresia unei polarizări, când, de fapt, toți vrem aceleași lucruri, de bun simț. Vor veni, cum vă spuneam, vremuri mai grele și dacă pierdem unitatea asta de conștiințe, prea multe șanse nu mai avem.