Medici, în Twilight Zone România…
Victor Marin
În România au mai rămas 39 de mii de medici din toate specializările și ar mai fi nevoie de încă 13 mii. Deficitul de personal medical se resimte din plin în domenii precum Neonatologia, Urgența sau Oncologia. În schimb, se pare că nu ducem mare lipsă de medicii de familie. Oficial, în România își desfășoară activitatea ceva mai mult de 11 mii de medici de familie și teoretic, ar mai nevoie doar de vreo 600. În practică, felul în care se calculează necesarul de medici de familie, provoacă unele fenomen paranormale. Deficitul oficial este de nici 5%.. Și totuși, la cabinetele medicilor de familie se stă la coadă cu orele.
Să luăm, pur întâmplător Craiova, un oraș mare, dar nu cel mai mare. Are de două ori mai mulți locuitori decât Sibiul și în principiu, în Craiova ar fi nevoie de două ori mai mulți medici de familie decât în Sibiu. Logic, nu? În mare, cam asta spune și legea care stabilește felul în care se calculează necesarul de medici de familie.
Concret, se ia populația dintr-un oraș, se împarte la 1.800 și rezultă necesarul de medici. Pentru a veghea asupra corectitudinii unui calcul pe care îl poate face și un copil de clasa a treia, an de an, în fiecare județ se formează o Comisie din membrii ai Colegiului Medicilor, Casei Nationale de Asigurări de Sănatate sau ai Direcției de Sănătate Publică.
Luăm Comisia din Dolj! Conform documentelor aflate pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate din județ, în 2014, Comisia a luat in calcul o populatie a Craiovei de 294 de mii de persoane. În anul imediat următor, populația ar fi ajuns la 307 mii… Uuu! O adevărată explozie demografică! Dacă vi se pare fantasmagorică, stați să vedeți ce s-a întâmplat mai departe cu populația Craiovei! În 2016, Comisia care calculeaza numărul medicilor de familie a considerat ca populația Craiovei a scăzut la nici 270 de mii! Craiovenii sunt o populație migratoare, sau ce Dumnezeu se întâmplă?
Înainte să trageți concluzia că oltenii se trag din huni sau vizigoți, n-ar fi rău să aruncați un ochi peste datele de pe site-ul Institului Național de Statistică. Conform INS, în 2014, populația Craiovei era de 308 mii, și nu de 294 mii, cât a luat în calcul Comisia care stabilește numărul medicilor de familie. Pentru 2015, datele coincid: 307 mii și la INS și la Comisia Mixtă. Super! Dar ajungem și la 2016, când INS spune că populația Craiovei este de 305 mii, în vreme ce documentele postate pe site-ul Casei de Asigurari de Sănătate Dolj indică un dezastru demografic în toata regula, căci diferența dintre cele două raportari e de aproape 13 procente.
Așa cum spuneam și la început, necesarul de medici de familie dintr-o localitate e direct proporțional cu numărul celor din localitatea respectivă. Și acum, țineti-vă bine…
În Craiova anului 2014, își desfășurau activitatea 166 de medici de familie. În teorie, cu trei mai mulți decât ar fi fost nevoie. În anul următor s-a schimbat baza de calcul și a reieșit că ar mai fi nevoie de încă 5 medici de familie. În final, ajungem și în 2016, când în urma unor pensionări, în Craiova au mai rămas doar 161 de medici. Deci mai puțini ca în anii trecuți, dar culmea, cu 11 medici de familie peste numărul optim. E complect ilogic, dar autoritățile justifică acest veritabil joc de-a alba neagra prin raportarea la populația municipiului.
Dar CARE POPULAȚIE a fost luată în calcul? Căci, da… aici este cheia. Craiova și orice oraș din lumea în care trăim are o populație rezidentă și una după domiciliu. În cazul de față, populația după domiciliu se referă la cei care au buletin de Craiova, inclusiv cei care au plecat la muncă sau la studii în străinătate. Populația rezidentă se referă la cei care trăiesc de facto în localitatea respectivă. Iar în cazul Craiovei, populația rezidentă este mai mică decât cea după domiciliu.
Acum haideți să privim fenomenul și într-un mod ceva mai subiectiv.
Să zicem că ești un medic tânăr, nu din Craiova, din altă parte, care vrea și el un cabinet într-un oraș din România.
Îți trebuie în primul rând o lărgire a populației din orașul respective, de la Comisia Mixtă, nu? Cât o costa lărgirea populației? 7-8000 de euro? Hai să zicem șapte mii, că în comisie sunt șapte membri… să nu se certe! Apoi, într-un mod destul de abrupt, Comisia afișează (eventual chiar în aceeași zi) la avizierul Casei Județene de Sănătate, anunțul că sunt locuri de medici de familie disponibile.
Dacă n-ai pontul și n-ai dosarul pregătit, să-l și depui în ziua respectivă s-ar putea să ai șansa ca în aceeași zi anunțul să dispară. Totuși, în unele situații, anunțul poate sta la avizier și o “întreagă săptămână”, timp în care viitorul medic de familie trebuie să vină cu un vagon de acte, care de pe la Direcția de Sănătate Publică, care de la Colegiul Medicilor sau chiar de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, adică exact instituția care le cere.
Dacă ai tot ce trebuie și ai dat și unde trebuie, se și aprobă, mai ales că, ce întâmplare! întotdeauna populația se lărgește astfel încât să fie mai multe locuri decât dosare. Apoi, însă, ai la dispoziție șase luni să faci rost de 800 de clienți. Pardon! Pacienți-asigurați! Dacă în termen de 6 luni nu-i strangi, atunci Casa Județeană îți poate rezilia în mod unilateral contractual. Sau nu. Depinde de ea. Și de mai ce?