Câteva lucruri ciudate și câteva normale, de acest 1 Decembrie…
Moise Guran
Până la urmă președintele Iohannis a reușit să managiuiască bine situația. E normal să nu vrei să te afișezi cu condamnați sau judecați penal, indiferent (sau, mai ales) că e Ziua Națională. Conceptul de unitate în infracționalitate este inacceptabil. Invitarea fostului șef de stat, Traian Băsescu, a creat unele controverse, e adevărat, căci acesta încă mai este urmărit penal în chestiunea Casei din Mihăileanu. Personal, aș fi preferat să nu-l invite, mai ales din cauza dosarelor legate de fiica sa și de Elena Udrea, privind finanțarea campaniei din 2009. Probabil Iohannis a ținut la poza cu Iliescu, Emil Constantinescu și Băsescu, în încercarea de a da un mesaj de unitate națională. Sau poate și-a dat, într-adevăr, o pasă de negocieri pentru după alegeri, cu Băsescu pe post de soluția imorală, pentru împiedicarea unei majorități PSD+ALDE. În acest caz, cred că președintele se înșală grav, Băsescu e mai susceptibil să facă o alianță neformalizată cu PSD pentru modificarea legilor penale, asta în cazul puțin probabil că va reuși să intre în Parlament. În plus, dacă ALDE intră în Parlament, nimic nu mai împedică PSD, spre guvernare, cu sau fără Băsescu. Excepțională (dar, ca de obicei) inițiativa colegilor de la Hotnews de a publica o hartă interactivă cu candidații cu probleme penale.
Cioloș a ales momentul ca să ceară deschis românilor să voteze PNL sau USR. Ideea e oricum proastă, eficiența ei e minimă, iar mișcarea nu ține cont de obiceiurile de consum ale grupurilor țintă. Cei cu facebook n-aveau nevoie de această precizare, iar la cei fără, mesajul fie n-a ajus, fie a ajuns distorsionat. (Dar despre Internet și TV, în aceste alegeri, mai încolo.) În mod evident, presiunea PNL asupra lui Cioloș a fost mare. Incredibilă persistența acestui partid în greșeli, dar și labilitatea în ceea ce privește o direcție clară!
Apropo de PNL și USR. Mihai Goțiu, candidatul USR la Cluj, s-a trezit în preziua Sărbătorii Naționale să facă un apel la respectarea Actului de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Se referea la montarea unor plăcuțe trilingve pe Casa Poporului. Și deși în Actul Unirii nu se spune nimic de Casa Poporului (care nu exista pe atunci) el vorbește într-adevăr despre dreptul națiunilor conlocuitoare de a primi educație, administrație și justiție în limba proprie. Iar în final instituie și un parlament ardelenesc (Marele Sfat Național). Ideea autonomiei Transilvaniei în cadrul României a fost considerată provizorie până la încoronarea Regelui Ferdinand în 1922 tot la Alba Iulia, dar a produs serioase tensiuni în epocă, Maniu refuzând să participe la ceremonia Încoronării. Constituția din 1923 proclamă statul român național și unitar, iar dacă Goțiu are o problemă cu asta, ar trebui să precizeze mai clar, fie că e pentru autonomia Transilvaniei, fie că habar-n-avea de aceste lucruri, căci poziția sa e similară celei a UDMR care vrea să-i scape pe ardeleni de bucureșteni. Aș spune că n-ar fi rău ca însuși Nicușor Dan sau conducerea USR să reacționeze și să precizeze exact pe cine vrea să bage în Parlament. Nu de alta, dar la Cluj, oraș tradițional de Dreapta, alternativa e Marius Nicoară, de la PNL, trimis în judecată după ce poliția l-a prins beat pulbere, la volan, pe strazile din Cluj. Cred că alegătorii clujeni meritau o ofertă mai bună.
PSD s-a abținut să transforme Ziua Națională într-o manifestație anti-Iohannis sau anti-tehnocrați. Ceea ce e ok. Au pompat la greu televiziunile pesediste, dar audiențele arată exact prăpastia dintre generații, inclusiv în privința opțiunilor politice. Manipulări de genul “Gabi Firea va fi arestată săptămâna asta” lasă undeva la 100 de mii de telespectatori tineri (sub 50 de ani, urban) totalul audienței acestor televiziuni. De 1 decembrie la ora 11 (în timpul Paradei) Antena 3 și RTV însumau 125 de mii de telespectatori 18-49, iar Digi 32 de mii. 375 de mii de tineri au preferat să urmărească Parada la ProTV. Seara, la ora 22, în mama prime-timeului, toate televiziunile de știri (Antena 3+RTV+Digi+B1+Realitatea) abia însumau 100 de mii de telespectatori 18-49 urban. În același timp, Antena 3 și RTV adunau împreună aproximativ un milion de telespectatori cu vârste de peste 50 de ani. Acesta este nucleul dur al votanților PSD, ALDE și PRU, dar la o participare la vot de 50% (deci aprox 8 milioane alegători) milionul ăla de alegători mai învârstă nu mai reprezintă decât 12%.
Cred că acestea sunt ultimele alegeri la care televiziunile de știri vor mai conta, dar eu sper ca tot acestea să fie primele în care Internetul, ca mijloc de diseminare a informației, să învingă Televiziunea.
PS Mi-a plăcut parada, și organizarea, dar și defilarea. Venit în număr mare pe Kiseleff, poporul a văzut cu ochii lui ceea ce încă nu realizează, și anume că România a intrat într-un program accelerat de dotare a Armatei, după invazia Crimeei în 2014. În 2016 deja depășim Grecia, ca efort de Apărare, chiar dacă „utilajele” noi nu sunt foarte multe. Apropo de asta, cred că noi, jurnaliștii, am cam exagerat cu glumele la adresa avioanelor F16. Poporul a înțeles că sunt un soi de beamweuri ursuleț după care curg tablele. Adevăul este că doar carcasele sunt second-hand, iar Parada de 1 decembrie a fost o adevărată demonstrație de forță.
Hai România!