Târguiala pe salariile bugetarilor ascunde secretul stagnării în sărăcie
Moise Guran
Mă uit la televizor ca la un film cu proști. Sindicatele discută nemulțumite de salarii… Guvernul Cioloș le zice să stabilească ele cât să fie minimul pe economie anul viitor… Hossu are planuri – 1350 sau 1450, nu s-a hotărât. Nistor se strâmbă la camere – au crescut salariile cu 25% dar în Educație tot nu tentează pe nimeni să lucreze. Pâslaru vine cu o idee… să dăm un spor de până la 30% pentru specializările în care găsim greu oameni, cum ar fi IT. Nuuu! Nu e corect! Nu e egalitate! Pentru un copil crescut la țară și care a colindat iarmarocurile, chestia asta poate fi amuzantă, până la un punct. E disperarea ocaziei, țigăneala unuia care-și vinde vaca acum și nu trebuie să rateze ocazia. Și totuși… dau toți cu banii de parcă ar da de la tac-su, nu din banii noștri ai tuturor. Aloo! Treziți-vă! Ați luat-o razna! Haideți să facem niște calcule, însoțite de desene, de ce nu?
Priviți întâi cu atenție graficul de mai jos! Dați click pe el să se facă full-screen, acordați-vă cinci minute ca să îl studiați, și apoi reveniți pe text să vă explic cum l-am făcut.
E simplu, am luat execuțiile bugetare din 2007 până în octombrie 2016, disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe. N-am luat bugetele, că alea-s miniciuni! Execuțiile sunt ce s-a dat, nu ce s-a proiectat. Apoi am extras rundele de majorări, începând cu 2015 și până în octombrie anul acesta. Mi-a rezultat că de la 52 de miliarde de lei, cheltuieli de personal anul trecut, anul ăsta ajungem la 55,84 miliarde. Ceea ce, în medie, pe total buget, asta înseamnă o creștere a efortului lunar pe care nația îl face (azi, față de 2015) pentru salariile bugetarilor de aproape 18%. Apoi am extrapolat la 12 luni cheltuiala de acum, încercând o proiecție pentru 2017, plus cele 4,8 miliarde, impactul creșterilor forțate în Parlament de PSD (dar atacate la CCR de Guvern). Rezultă că anul viitor vom plăti pentru salariile bugetarilor, rotunjit, 61 de miliarde de lei. Sigur, contează mult și creșterea semnificativă a salariului minim, care a dublat numărul angajaților din economie plătiți acum cu salariul minim (1,5 milioane) chiar dacă mare parte din ei sunt calificați.
Dar, nu judecați salariile bugetarilor la modul e mult/e puțin, până nu vă mai luați cinci minute ca să studiați încă o poză.
Exact! În 2012, 2013 și 2014 economia nu a produs suficient cât să acopere revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior tăierilor de la mijlocul anului 2010. Așa că diferența de creștere a salariilor este exact cea care lipsește din execuția investițiilor publice. V-ați prins acum de ce nu s-au mai făcut/licitat autostrăzi între mai 2012 și noiembrie 2015? Ce s-a făcut, s-a făcut pe bani europeni, cu impact foarte limitat în castelele astea. În 2016 aveam o creștere de 25% a investițiilor dar, ce să vezi! vin semnale că sunt unele probleme de finanțare, acum pe final de an. Ghici de ce?
Ăsta e adevărul simplu, pentru cine îl suportă.
Ceea ce nu înseamnă că salariile bugetarilor nu trebuie mărite. Eu le-aș dubla, v-am mai zis, dar n-aș da un leu înainte de reforma fiecărui domeniu în parte, n-aș accepta nici măcar o discuție cu sindicatele câtă vreme acestea se opun eliminării birocrației, incompetenței și hoției din sistemele publice. Spitale, școli, administrații… toate trebuie reformate, pentru ca toți cei ce rămân și cei ce merită să aibă salarii mari. Dar nu înainte!
Cioloș a intrat în capcană, iar acum joacă într-un film cu proști. Economia nu va putea suporta aceste cifre, și nici nu poate beneficia de un aport de la aceste sectoare bugetare câtă vreme huruie de ineficiență. Cele două poze ne arată ciclicitatea prostiei în România. Întoarceți-vă la prima și vedeți ce scrie pe anul 2008, imediat după creșterea halucinantă de salarii din 2007. DEVALORIZARE! E atât de simplu!