Ne trebuie un pact național pentru sterilizarea Sănătății. De politică
de Anca Grădinaru
It is a people business. Așa descrie ministrul Sănătății imensa criză de personal din sistemul medical și starea în care a ajuns acesta. Miercuri, la Interviurile Europa FM, Vlad Voiculescu a prezentat și cifrele. Peste 5 milioane de români nu au acces la servicii medicale de bază, 16,1 la sută din populația rurală nu este înscrisă la medic de familie, 88 de localități nu au nici măcar un dispensar. Un sfert din posturile de medici normate și aprobate, adică aproape 6.700, sunt neocupate. Deficitul de medici este uriaș în județele Ialomița, Tulcea, Vaslui și Bacău (aproximativ 40%). Asta arată că sistemul duce lipsă de persoane special pregătite pentru a conduce spitalele, dar și de specialiști care să depisteze și să reducă infecțiile intraspitalicești.
Cifrele prezentate de ministrul Sănătății arată însă că din facultățile de Medicină ies tot mai mulți studenți, în medie peste 7.000 pe an, ceea ce ne pune în topul țărilor din Europa. Cu toate acestea, sistemul e tot mai gol. Unde s-au dus toți acești medici?
Explică tot Vlad Voiculescu: de la 1 ianuarie 2007 și până la 31 mai anul acesta, nu mai puțin de 43.500 de medici au cerut de la autorități certificate de conformitate, adică acele documente necesare pentru a lucra în străinătate. Nu e clar câți au și plecat, dar de vreme ce deficitul de la noi e atât de mare, iar în statisticile din multe țări europene figurează tot mai mulți medici români, e de presupus că cel puțin câteva mii și-au luat tălpășița de pe meleagurile natale.
Ministrul Sănătății a povestit la Interviurile Europa FM că 14,5 la sută dintre medicii care profesează în Franța sunt români, în Germania numărul doctorilor români a crescut de zece ori în ultimii ani.
Un sondaj realizat de Colegiul Medicilor București în luna iunie (la care au răspuns 640 de medici din țară și din capitală), arată că 82,3% dintre cei chestionați consideră că este posibil să emigreze.
De ce? Pentru că s-au săturat de condițiile mizerabile din spitale și de salariile mici, dar și de imposibilitatea de a urca profesional în condițiile în care mulți dintre medicii trecuți de 60 de ani, ‘’legende’” ale sistemului , le impun chiar și managerilor tehnici ce decizii să ia, cine să conducă o secție sau alta. Pe deasupra, au funcții și la facultățile de profil unde la fel, taie și spânzură.
În vară, ministrul Vlad Voiculescu declara că sistemul sanitar de la noi e o feudă de sus până jos în care e mai puţin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem şi despre păstrarea feudei, a privilegiilor. În plus, corupția din sistem e un cancer.
În aceste condiții, ministrul Sănătății pregătește câteva schimbări extrem de importante în sistem. Le va adopta în următoarele săptămâni, contracronometru, pentru că din mandatul actualului Guvern mai sunt doar două luni.
Într-o primă fază, Vlad Voiculescu anunță majorarea locurilor la examenul de rezidențiat de luna viitoare (peste 3.000) și introducerea unor noi discipline (cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică).
Apoi, Ministerul va începe evaluarea tuturor managerilor plecând de gradul de mulțumire a pacienților și de curățenia din spital. Unde e jeg, nu e săpun, iar pacienții nu sunt tratați cu respect, ministrul promite schimbări.
La Europa FM, Vlad Voiculescu a povestit că și acum pacienții completează formulare la externare, dar a constatat, după centralizarea lor, că dacă ar fi să crezi ce scriu oamenii acolo, totul e perfect peste tot.
‘’Imposibil’’, spune ministrul, așa că a făcut un program pilot în care a inclus cinci mari spitale din toată țara. Pacienții primesc un sms de la minister pentru a afla cum stă de fapt situația.
Apoi, se lucrează la un nou sistem de incompatibilități pentru șefii de spitale.
Pentru toate acestea, Vlad Voiculescu le cere șefilor de partide să nu politizeze subiectul în această campanie electorală. Situația este atât de gravă și privește atât de multă lume, încât nu mai e loc de minciuni și promisiuni nerealizabile.
Dar tânărul ministru nu mai are timp de prea multe și, oricum, interesele sunt prea mari și căciula asta nu o poate purta un singur om.
Eliminarea politicului din Sănătate este un must, indiferent cine câștigă alegerile. Partea bună este că în sistem și în societatea civilă a apărut în sfârșit, o masă critică. Vlad Petreanu a scris zilele trecute despre asta.
Ce se va întâmpla însă dacă, după alegeri, noua administrație va șterge totul cu buretele? Probabil v-a trecut și vouă această întrebare prin cap.
Rezultatul alegerilor e atât de greu de anticipat, încât cred că singurul lider care n-are legătură cu alegerile și care rămâne pe poziție încă 2 ani, trebuie să ia taurul de coarne. Este vorba despre președintele Klaus Iohannis care a reușit odată să convingă partidele să accepte o poziție unică în interes național, aceea de a vota 2 la sută pentru Armată din 2017. De atunci au trecut aproape doi ani și din fericire, nici un lider politic nu s-a pus de-a curmezișul. Poate și acum președintele să inițieze un asemenea pact în interesul sănătății publice.