Sună-ți părinții și spune-le… îi mituiesc să își îndatoreze nepoții!
Moise Guran
Socotindu-i și pe cei care se pregătesc să iasă la pensie în anii următori, nu numai pe cei care sunt deja în pensie și au peste 1000 de lei pe lună, propunerea Cristianei Anghel privind scutirea de impozite și contribuții a tuturor pensionarilor are potențialul de a aduce ALDE aproape două milioane de votanți. Oameni în vârstă, pensionari sau încă nu, părinții sau bunicii noștri, sunt pe cale de a fi păcăliți cu un truc electoral ieftin – Cristianei Anghel nu dă de la ea, dă de la nepoții celor care se vor bucura de scutirile de impozite.
Deși pensiile au crescut și anul acesta cu 5%, încă nu putem vorbi de un nivel care să ne facă cinste nouă, acestei generații, ce plătește pentru 3,8 milioane de părinți și bunici pensii mai mici de 1000 de lei pe lună. Uitați poveștile cu pensiile uriașe, sunt câteva zeci de pensii mai mari de 10 mii de lei în toată România. Adevărul este că majoritatea părinților noștri sunt vulnerabili în fața unei mite electorale de tipul scutim de impozitare și contribuții toți pensionarii, căci și pentru un pensionar cu 1200 de lei pe lună contează 150 de lei cât vrea să îi dea Cristiana Anghel.
Ceea ce mulți dintre părinții noștri nu știu, este că în momentul de față deja deficitul statului coincide cu deficitul fondului de pensii. Acolo vor ajunge cea mai mare parte a celor aproximativ 5 miliarde de euro pe care statul român îi va împrumuta în acest an. Propunerea Cristianei Anghel mărește acest deficit, și deci și creditul pe care statul trebuie să îl facă cu aproximativ 500 de milioane de euro.
Un alt aspect pe care nu toți părinții noștri îl conștientizează este că aceste datorii le vom plăti și noi și copiii noștri. Adică nepoții lor. Acum suntem în România un angajat la un pensionar și deși fiecare dintre noi contribuie cu 25% din munca lui pentru pensiile actuale, acestea sunt mici. Dar în următorii 20 de ani trendul demografic indică o schimbare a balanței către 3,5 milioane de angajați la șapte milioane de pensionari. Asta înseamnă nu numai că vom lăsa copiilor noștri și nepoților actualilor pensionari datorii de la pensiile pe care nu le putem plăti azi fără să ne împrumutăm, dar chiar păstrând ritmul de îndatorare, ei vor trebui să plătească contribuții duble față de astăzi, pentru a ne plăti nouă pensiile, atunci când vom fi noi, generația productivă de astăzi în situația părinților noștri.
Or soluția pentru creșterea pensiilor în România nu este impunerea unor taxe mai mari, nici îndatorarea nepoților, singura soluție este creșterea numărului de locuri de muncă, dar și păstrarea unui pas de creștere a pensiilor care să nu depășească pasul de creștere al salariilor din care contribuim pentru aceste pensii.
De aceea vă spun! Este nenatural ca bunicii să-și îndatoreze nepoții, să le compromită sau să le amaneteze viitorul. Acceptând să votezi pentru cel care te-a mituit astfel, accepți să arunci blestemul sărăciei asupra unor oameni care poate nici nu s-au născut, sau care astăzi sunt minori.
Fiecare dintre noi, cei mai tineri trebuie să avem o discuție cu părinții noștri pensionari. Trebuie să le explicăm înșelătoria politicienilor de tipul Cristianei Anghel și să-i convingem să nu se lase cumpărați de acest tip de campanie electorală. E un preț prea mare! Niciun bunic nu își distruge nepoții.