Îl mai știți pe Caniculă? S-a întors și iar ne dă direct la cap…
de Moise Guran
Chestiuni estivale 2016
1. Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate (ridicată de mai mulți inculpați) a infracțiunii de abuz în serviciu. În cea mai încâlcită și contradictorie decizie dată vreodată în istorie, CCR decide că infracțiunea de abuz există doar la încălcarea legislației primare (legi, ordonanțe) și recomandă explicit Parlamentului să modifice legislația penală. Primul efect este o invitație la șpăgi de licitații publice, prin încălcarea regulilor stabilite pe legislație secundară (hg, norme, caiete de sarcini cu dedicație, etc). Al doilea este crearea motivației publice pentru o modificare în Parlament a Codului Penal. Rescrierea infracțiunii de abuz în serviciu poate duce (și probabil chiar va duce) la reglementarea unei noi infracțiuni (fie și sub același nume, nu contează), dezincriminând implicit vechea infracțiune și toate faptele de abuz în serviciu comise până acum (condamnate deja sau nu, nu contează). Așa cum explicam exact acum o lună, mecanismul funcționează ca o amnistiere bine direcționată.
2. Raluca Prună, ministrul Justiției, merge la televiziunea unui condamnat penal și acceptă să pună în discuție posibilitatea unei grațieri colective, sub pretextul condițiilor grele de detenție din România. Imediat după aceea, televiziunea respectivă, în dublaj cu televiziunea unui alt condamnat aflat după gratii, încep campanii susținute de forțare nu a unor grațieri ci a unor amnistii (ce ar aduce nu numai eliberarea ci și ștergerea efectelor unei condamnări pentru o infracțiune). Imediat încep răscoale și proteste (coordonate sau nu, nu îmi este clar) în mai multe penitenciare din România. Dincolo de eroarea evidentă a doamnei Prună, declarația ei s-a bazat și pe o intoxicare suferită de ministru (explicată foarte bine de Hotnews) cum că România riscă să plătească 80 de milioane de euro pe an dacă nu păstrăm deținuții la standarde europene. Nu e prima dată când doamna Prună dă cu nuca în perete bazându-se pe informații după ureche. Mai țineți minte infrastructura de interceptări de un miliard de euro?
3. Aparent fără legătură (căci pentru un fost președinte fratele poate fi mai puțin important decât o anume blondă) PMP absoarbe UNPR și obține 35 de voturi în actualul Parlament. Ok, numărul e în permanentă scădere, căci partidul lui Oprea e în descompunere (și pute) de când s-a înființat. Totuși, PMP va juca un important rol în modificările legislației penale de care vorbeam la punctul 1. Sau credeați că alea nu se negociază? Trebuie să recunosc că planul de salvare al corupților de care vă vorbeam la finalul sesiunii parlamentare este mai complex decât l-am putut eu ghici.
4. Apropo de corupție, negocieri și abuz în serviciu (dar nu apropo de frate sau de blondă 🙂 ) fostul președinte Traian Băsescu ar vrea ca furatul banilor de la stat (adică ceea ce am numit până acum abuz în serviciu) să fie un fel de încercări la poarta goală… Marchezi bine, nu marchezi mai încerci o tură… Fostul președinte zice că i-ar grația pe cei care au furat bani de la stat cu condiția să dea banii înapoi. Ce tare! Deci dacă nu te-au prins ești lider politic, dacă te-au prins nu riști decât să dai bani înapoi că na! în România pușcăria nu e hotel, ca în UE. Incredibil cât de jos poate coborî omul ăsta! Înjosește chiar funcția pe care zece ani a ocupat-o. Sau poate societatea noastră evoluează către ceva ce eu nu pot înțelege, dar Băsescu da.
Astă vară aproape că am avut demonstrații la Vaslui și o dezbatere dacă e normal să bagi tinerii țării la pușcărie pentru un viol în grup. Vorba unui fotbalist celebru, la noi Caniculă ăla face prea multe victime… Completez eu: Caniculă ar trebui arestat, condamnat și apoi grațiat. Că prea ne lovește direct în cap.