Poate că Zgonea chiar a fost puțin coleg cu Mihai Viteazul
de Moise Guran
Deşi am o evidentă simpatie pentru olteni, vreau să se ştie clar că n-am fost toţi colegi de bancă cu Mihai Viteazul. Doar Valeriu Zgonea a fost. Că s-ar putea ca denunţarea lui Dragnea ca şef penal al PSD să fie prima şi ultima faptă de vitejie al viitorului fost preşedinte al Camerei Deputaţilor… asta e partea a doua. În aceste momente totuşi grele pentru social democraţia din România, zic totuşi că fu bine, că noi oltenii înţeleserăm să strângem rândurile şi, cu o oarecare urmă de simpatie mai mult pentru Mihai Viteazul decât pentru Zgonea, îl voi sfătui pe acesta din urmă ce să facă ca să nu rămână şi bătut şi cu banii luaţi. Să rămână bătut şi mai bogat, pe banii colegilor lui Dragnea, dacă s-ar putea.
Aşa cum aţi aflat încăierarea dintre Zgonea şi Dragnea, după condamnarea definitivă a ultimului, s-a încheiat prin excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, în prezent preşedinte executiv al celui mai mare partid din România. Și a celui mai corupt. Atât de corupt încât, uite, prin votul în unanimitate dat de Comitetul Executiv pentru mazilirea lui Zgonea şi susţinerea condamnatului Dragnea, PSD-ul poate să îşi treacă şi în statut principiul de susţinere a corupţilor, de promovare a lor şi chiar a idealului de schimbare a numelui ţării în Republica Coruptă România, cu tot cu cacofonia de rigoare. Oricum aia cu principiile şi anticorupţia la pesedişti tot o cacofonie s-a dovedit a fi.
Acuma, dacă tot e Zgonea ăla micu’ şi surghiunitu’, hai să-i dăm omeneneşte o mână de ajutor… Una juridică, gratuită.
După cum probabil vă mai amintiţi, la momentul alegerilor recente, Dragnea a candidat de unul singur, având grijă să-l ia în echipa sa pe Zgonea, tocmai ca să nu aibă concurenţă. Când a venit momentul lui de glorie, prin condamnarea lui Dragnea, Vali Zgonea s-a ridicat în picioare şi a zis – eu nu sunt corupt şi avem şi un statut. În care scrie, şi de aici îl ajutăm noi pe Zgonea, că poate nu ştie statutul pe din afară… la Art. 8 alin 4 că „PSD promovează în structurile de partid, ale administraţiei publice, precum şi în Parlament membrii care au demonstrat o pregătire profesională recunoscută, o probitate morală necontestată …”. Haida de! Păi şi la condamnatul Dragnea nu se mai aplică statutul? Evident că nu, oricum ăla era o apă de ploaie pentru ei, dar s-ar putea să devină chiar mai mult acuma…
Asta pentru că la Art 134, lit. e, din acelaşi statut, scrie că preşedintele executiv, deci Zgonea, este ales şi revocat prin vot al Congresului PSD, iar nu de către Comitetul ăsta executiv. E adevărat că acest comitet poate propune excluderea oricăror membri, dar tot Congresul trebuie să-l dea jos pe Zgonea. Sesizaţi problema juridică? Colegul lui Mihai Viteazul poate da partidul corupţilor în judecată, poate cere anularea excluderii, chiar cu mari şanse de a câştiga, ba chiar poate cere şi nişte compensaţii băneşti că, toată lumea ştie, corupţii numai de bani nu duc lipsă.
Dacă o va face sau nu… banii lor, problema lui. Problema noastră, a tuturor, este alta… Doar nu credeţi că v-aş reţine atenţia în prag de sărbători pascale, când trebuie să fim cu toţii mai buni şi mai iertători, cu astfel de probleme ale unui partid de corupţi, nu-i aşa? Ei da, mai sunt şi alte lucruri, dincolo de acest război…
Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor a lui Valeriu Zgonea îl poziţionează pe acesta numa’ bine cât să poată bloca sau amâna anumite decizii ale Parlamentului. Aici este cheia. Salvarea lui Dragnea, dar şi a multor altora, este schimbarea legislaţiei penale. Dacă, de exemplu, articolul din legea DNA pe care Dragnea a fost definitiv condamnat ar fi abrogat de Parlament, atunci Dragnea ar putea cere revocarea sentinţei. E singura cale. Nu mai există alta.
Deşi a lăsat de înţeles că după alegerile locale se va retrage, mie acum mi-e clar, Liviu Dragnea nu s-a dat bătut. Dar bătălia lui nu mai este cu Zgonea sau cu Ponta, sau cu alţii. E cu societatea care, prin mâna Curţii Supreme de Justiţie, l-a condamnat definitiv, ca pe un reprezentant al molimei ce bântuie societatea şi care se numeşte Corupţia. Acum el, şi alături de el tot partidul PSD, vor să răstoarne legile ţării. Ceea ce nu-l mai priveşte doar pe colegul lui Mihai Viteazul, ci pe toţi urmaşii voievodului.
De aceea cu toată pacea în suflet, în vederea Sfintelor Sărbători Pascale, să ne pregătim creştineşte, cu calm şi vorbă bună, pentru războiul de după Paşte. Care de acum devine mai clar, mai inevitabil și mai sângeros decât bătălia de la Călugăreni.