Ce ar mai fi pesedeul fără corupți? Dar România ce ar fi?
de Moise Guran
Cred că retragerea sau nu a domnului Dragnea din fruntea PSD ţine oricum de opţiunile acestui partid. Faptul că PSD încă este cel mai mare partid din România ţine de opţiunile noastre, ca ţară, iar asta nu, nu ne face cinste. Deşi de această dată apreciez poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, care l-a sunat pe Dragnea şi l-a sfătuit să se retragă, totuşi cred că şi eu şi Iohannis greşim, confundând cauza cu efectul. Dragnea, toleranţa PSD-ului la corupţie şi faptul că acest partid este unul reprezentativ, acestea sunt efecte. Poate totuşi ar trebui să umblăm la cauze.
Când am auzit că un lider de sucursală PSD îl acuză pe Zgonea că nu e solidar cu Dragnea şi că ţine cu DNA-ul, am fost tentat să suspectez un aranjament între cei doi lideri ai PSD, Dragnea fiind oricum destul de mort din punct de vedere politic. O bătălie de faţadă între un preşedinte condamnat pentru corupţie şi un prim-vice zugrăvit ca un corifeu al anticorupţiei ar putea fi o încercare de rebranding al celui mai corupt partid din România. Dragnea lasă de înţeles că se va retrage oricum după locale, iar Zgonea s-a poziţionat deja corect într-o viitoare piesă despre o revoluţie anti-corupţie în interiorul PSD.
Atâta doar că, presupunând chiar faptul că un astfel de scenariu ar fi real, el tot o şaradă de adunat voturi ar rămâne. În final, astfel de piese se termină subit cu câte o marţe neagră, cu o amnistie sau o modificare de Cod Penal, sau, cum văd că e planul acum, cu promovarea unor oameni în Justiţie.
Nu insist, e partidul lor, problema lor.
Problema noastră, a tuturor, este că acest partid rămâne reprezentativ pentru România din cauza faptului că noi, ca societate, am devenit toleranţi la corupţie, iar aranjamentele politice de tipul celor pentru care a fost condamnat Dragnea sunt receptate ca fiind neimportante, minore. Și cum ar putea fi considerată altfel de către populaţie plimbarea cu urna pe la votanţi sau plimbarea votanţilor cu autocarul la urnă, când au existat informaţii credibile privind funcţionarea autocarelor electorale inclusiv la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii. Că, ce să vezi, nici la nivelul unor elite sociale şi intelectuale, aşa cum sunt magistraţii, partea asta cu democraţia nu ţine de principii, cât ţine de oportunităţi.
Aşa că haideţi să ne reanalizăm cu toţii ca societate. Nici Dragnea, nici PSD-ul, nici chiar condamnarea uşoară pe care acesta a primit-o acesta de la Înalta Curte nu sunt cauzele coruperii societăţii noastre. Pervertirea gravă a unor valori, lipsa unor lideri şi a unor modele credibile şi curate, ba chiar şi absenţa unor perspective de curăţare morală a societăţii… acestea sunt cauzele reale ale corupţiei.
Să fim sinceri! Societatea noastră nici nu poate fi mai mult decât este, atâta timp cât fiecare dintre noi nu îşi depăşeşte propria ipocrizie precum şi comfortul călduţ al nepăsării.