Cioloş, Fiscul şi o problemă de trei simplă
de Moise Guran
Impresionat de campania cu problemele de aritmetică de pe tricourile jucătorilor de fotbal ai Naţionalei, propun şi eu una, care să fie eventual scrisă pe uniformele celor de la Fisc…
Dacă în ianuarie a scăzut TVA-ul, iar statul a colectat cu un miliard de lei mai mult decât în ianuarie 2015, dar pe primele două luni statul a colectat doar cu 400 de milioane de lei mai mulţi bani din TVA decât în primele două luni din 2015, rezultă că Fiscul trebuie felicitat sau mustrat pentru activitatea din februarie?
Premierul Dacian Cioloş i-a felicitat pe cei de la ANAF pentru rezultatele excepţionale şi i-a îndemnat să fie un fel de parteneri pentru mediul de afaceri, iar nu gardieni… Bine, e ok, aşa trebuie, atâta doar că analiza cifrelor ne arată un oarecare contratimp în atitudinea faţă de contribuabil. E clar ca vaca, mi se pare mie, că dacă din ianuarie şi până în februarie încasările din TVA ale statului au pierdut 600 de milioane de lei din avansul de anul trecut, ori e o problemă cu anul ăsta, ori s-a întâmplat ceva anul trecut.
Păi anul ăsta, după reducerea cotei generale de TVA, nu s-a mai întâmplat decât bâlba cu normele de aplicare a Codului Fiscal, care nu are totuşi mare legătură cu TVA-ul. De fapt, o analiză mai în profunzime a veniturilor statului, scoţând din calcul comerţul cu alimente, unde reducerea TVA a fost mai mare, a fost în vară şi a fost extrem de pozitivă, o astfel de analiză arată că anul ăsta în februarie au plătit TVA doar cei care plăteau şi anul trecut. Că vorbim cam de aceleaşi ponderi, dar pe un TVA de 20%.
Ceea ce s-a întâmplat totuşi anul trecut şi nu s-a mai întâmplat anul ăsta, a fost debutul campaniei Antifraudă, aia cu vânătoarea bonurilor fiscale ce a isterizat ţara, facebookul şi buticarii. Și care, vedem acum pe date comparate, are o bună parte din meritele pentru care Cioloş felicită ANAF-ul. Problema cu campania de anul trecut este că într-o lună de la debutul ei, deci cam pe la final de martie, a început să chirăie lumea, facebookul s-a umplut de povești cu bunici vânate pentru niște urzici (știri care s-au dovedit a fi cel puțin parțial false) iar Ponta, sensibil, a și schimbat regulile, i-a obligat pe inspectori să fie mai blânzi, să nu mai închidă buticuri cu ruşinosul afiş în vitrină, că nu suntem domle în Congo, ba chiar i-a obligat să îi prindă de două ori dacă se poate pe buticari că nu dau bonuri fiscale, înainte să le atingă un fir de păr.
Bun! Acuma am redus TVA-ul, că nu suntem în Congo, ne bucurăm chiar că statul colectează mai mult, premierul actual vorbeşte de conformare voluntară, iar fostul premier încă mai crede că a fost meritul lui. Sunt sigur că mulţi se vor supăra pe mine, dar mie mi se pare de bun simţ să constat că nu, nu e bine, conformarea voluntară nu mai funcţionează de când Fiscul are faţă mai umană şi colţi piliţi prin ordonanţă.
Pur şi simplu reducerea TVA din iarna asta n-are efectele celei din vară. Iar problema de aritmetică simplă, de pus pe uniformele celor de la ANAF are de fapt o rezolvare compusă… prietenia Fiscului cu mediul de afaceri o fi ea bună, dar parcă şi duşmănia celor de la Antifraudă cu evaziunea, tot mediului de afaceri îi foloseşte. Căci oricum preţurile n-au scăzut, iar dacă nu scade nici evaziunea, atunci chiar că am redus TVA-ul degeaba.