Acest articol este despre clickbait. Dacă știți ce e ăla, n-are sens să-l mai citiți, orice ați crede despre poză

 

de Moise Guran

Cred sincer că nu e departe ziua în care televiziunea de știri va deveni un apanaj al internetului, iar nu invers, cum stau lucrurile azi. Însă, într-un moment în care internetul aruncă cu noroi în media mainstream și în special în televiziunile de știri, că e manipulativă, ceea ce da, evident, uneori este, că are public bătrân, ceea ce inevitabil, are, că e superficială, ahtiată de senzațional, creatoare de vedete goale de conținut în cap (sau goale la propriu), ceea ce este adevărat dar oricum și internetul face la fel, poate e timpul să vindecăm o boală inevitabilă a internetului, acum, în adolescența lui, înainte de a deveni la fel de monstruos ca televiziunea. Boala internetului se numește clickbait.

Iau câteva titluri la întâmplare de pe internet –OFICIAL | Schimbare importantă în guvernul Cioloş. Ce persoană cunoscută a fost înlocuită din funcţie. Decizia a apărut în Monitorul Oficial“ Ziarul Gândul. Zici că l-a schimbat pe Dâncu. Dai click, te plimbă pe site-ul Prosport unde afli că Narcisa Lecușeanu este persoana importantă care, ce să vezi, a devenit secretar de stat în MTS. Tot respectul pentru doamna, dar eu nu am auzit de dânsa și nu cred că e așa importantă schimbarea pentru guvernul Cioloș. Ziarul Gândul m-a păcălit ca să facă trafic de fapt pentru Prosport, un site pe care mi-l bloca antivirusul din rațiuni de control parental, acum câțiva ani, când era fi-miu mai mic.

Sau, presupunând că îți place sportul (tot de acolo) Schimbări uriaşe la Steaua: Reghecampf a luat decizia finală. Îți vine să crezi că Laurențiu Reghecampf ori și-a dat demisia, ori și-a tăiat venele, căci decizia finală cam la asta te duce cu gândul… Nu, nici vorbă, are niște jucători accidentați și va începe cu alți jucători partida cu CSMS Iași, decât a început ultima partidă.

Sau poate doriți să ne mutăm la Ziarul Financiar… Anunţ IMPORTANT despre economia României! Ce se întâmplă săptămâna viitoare. Click și te-a plimbat pe site-ul mediafax unde afli că vine FMI-ul la București pentru consultările anuale… Deci, pentru cine era important anunțul? 

Și încă astea-s soft. Priviți poza de mai jos…

hagi

Pare că cineva de la Realitatea.net a conceput-o. Sau poate de la Wowbiz… Evident că nu a murit Hagi, a murit totuși Florin Grigore (vara trecută), dar acest tip de cinism denotă o lipsă înfiorătoare de respect pentru ambii fotbaliști. Trebuie să fii bolnav în cap, ca să faci așa ceva.

Astă toamnă, când cu Colectiv, așa întrecere în clickbait a fost între site-urile românești încât am decis ca pe biziday.ro sau pe conturile noastre de facebook și twitter să nu mai posteze nimeni nimic, niciun cuvințel, trei zile. Iar apoi am publicat o listă cu site-uri dubioase, incluzându-le și pe cele care și-au băgat picioarele în ea de tragedie și profitând de nevoia reală de informații a unei națiuni traumatizate.

Dar tot clickbait este și o poză cu o gagică cvasi-despuiată care îți spune că îți arată ea cum a slăbit, iar când dai click afli cam nimic dar și că autoarea este mult mai urâtă decât cea din prima poză. Clickbait este și atunci când ți se promite că vei afla adevăruri ascunse de masonerie despre daci iar apoi afli cel mult niște prostioare dacopate… Ce să mai… clickbait este păcălirea internautului să dea și el un click. Adică o vizită, eventual pe mai multe site-uri, care strâng buchete de vizualizări și le vând cu un leu la mie… sau ceva de genul (nu m-a interesat niciodată acest tip de publicitate) unor năroji de publicitari care chiar cred că au plasat mai bine pe piață produse, când ei, de fapt, risipesc banii clienților lor.

În esență clickbaitul este cam la fel de prostituție ca și tabloidizarea excesivă din televiziune, dacă vorbim de articole, bloguri și site-uri jurnalistice. Desigur, reputația unui site care face clickbait scade, sau ar trebui să scadă… Problema este că la un moment dat, tot citind prostii pe internet, nu mai știi exact pe unde ai citit, îți rămâne o varză în cap, poate, că Hagi nu se simte prea bine… sau era vorba de Reghecampf? Sau de masoni, sau de daci sau de FMI?

Vă spun sincer că la început am avut tendința să reacționez, să spun că nu e adevărat … acum mă gândesc la o soluție mai amplă. Până una alta, haideți totuși să evităm comparațiile de genul cei care se uită la televizor sunt mai proști, cei de pe net sunt mai deștepți.

Astfel de generalizări sunt păcătoase și, ca să cad și eu în acest păcat, uite, eu cred că în cele mai multe cazuri inteligența este la fel de bine sau de rău reprezentată. Dar dacă tot suntem de acord că într-o zi internetul va omorî televiziunea, poate îl vindecăm de mic, ca să nu îi plângem de milă când o fi mare.

PS Există televiziuni de știri care au încercat să mute acest tip de păcăleală pe burtierele îngălbenite…gen “decizii fără precedent la guvern” urmată inevitabil de “ce s-a discutat despre pensii”… asta așa, de dimineața… stau săracii pensionari de le seacă ochii până seara, când apare cine știe ce sărit care le explică el cum ar trebui să crească guvernul pensiile.