2016

de Moise Guran

Pentru că astăzi este ultima emisiune Biziday din anul 2015, o să mă concentrez pe o poză a anului viitor, aşa cum se vede el acum, şi pe ceea ce ar trebui să facă guvernul României în 2016, pentru a face din acesta un an economic bun.

12398266_10201385916365786_1289117238_o

Premisele de la care plecăm, în acest moment, sunt acelea de creştere economică în 2016. Suntem chiar într-o perioadă de boom economic, dar pe stimuli de consum extraordinar de puternici, care vor umfla, foarte probabil, importurile şi, aproape sigur, si cursul de schimb. Acestea sunt lucruri date, decise deja prin codul fiscal şi legile în vigoare, sunt deci lucruri care nu se mai pot schimba. Pe cale de consecinţă, tot ce poate face guvernul este să încerce o echilibrare a lor, o direcţionare a acestei forţe uriaşe către o însănătoşire a economiei, pentru a putea avea creştere economică şi în 2017, iar nu un derapaj, sau o aterizare pe burtă.

În primul rând, reducerea taxelor creează o foarte bună premisă pentru reducerea evaziunii fiscale. Au lucrat, n-au lucrat Antifrauda şi DNA-ul anul acesta, anul viitor vor trebui să duduie. Aceasta este prioritatea zero. Nu ştiu exact dacă Kovesi, căreia i se termină mandatul anul viitor, mai vrea încă unul la DNA, dar dacă o eventuală plecare a Codruţei Kovesi ar produce sincope în activitatea acestei instituţii, mai bine evităm asta. Vor fi bani mulţi în economie, iar unde sunt bani sunt şi tentaţii.

Și aici vine partea cu adevărat importantă a guvernului… Cioloş şi miniştrii săi vor trebui să se opună din răsputeri comportamentelor de tip an electoral în 2016. Deja o parte din bugetele alocate în mod tradiţional pentru panseluţe prin sate au fost tăiate şi redirecţionate, dar asta nu este suficient. Ar fi o greşeală din partea Executivului să se concentreze în 2016 pe deficitul bugetar… pe micşorarea acestuia, dacă tot îl avem mare prin legea bugetului trebuie asumat ca atare, dar oprirea hemoragiilor financiare de prin administraţiile locale, centrale sau de la companiile de stat, trebuie făcute musai resursă către investiţiile publice.

Este singura cale de a echilibra o economie cu resurse uriaşe de consum… redirecţionarea fiecărui ban economisit către crearea de noi locuri de muncă, la privat, şi mai ales în zonele defavorizate ale ţării. O mai bună calitate a investiţiilor, prioritizarea lor către proiecte ce, prin natura lor, păstrează banii în ţară în loc să-i scoată, cam ăsta este jobul guvernului Cioloş în 2016. Iar dacă va reuşi acest lucru, eu vă asigur că vom avea creştere economică şi în 2017, şi poate chiar şi în 2018. Pare simplu, dar este al naibii de dificil, căci aici nu e vorba de măsuri pe care le iei din pix de la Bucureşti, e vorba de multă muncă, pe proiecte mai mari sau mai mici, e vorba de o dezvoltare teritorială ce lipseşte şi care păstrează nişte discrepanţe sociale înfiorătoare în ţara noastră. Nu vom putea să le rezolvăm în 2016, dar este important să înțelegem în sfârșit cum să le tratăm corect, cum să le rezolvăm și altfel decât prin asistența socială, care nu are efecte bune decât pe termen scurt, dar cel puțin discutabile pe termen mediu și lung.

O preocupare de rezolvare pe termen lung a sărăciei ar putea începe în 2016. Dar numai printr-o strategie de creare de locuri de muncă și de acces al forței de muncă la acestea.