Meritocraţia, cel mai important experiment pentru societatea noastră
România nu s-a săturat de politicieni, ci s-a săturat de politicieni incompetenţi. S-a săturat de oameni care cred că politica este o meserie în sine, că nu mai trebuie să ştii altceva, dacă ştii să faci combinaţii, că poţi ajunge prefect, preşedinte de judeţ sau ministru, dacă eşti disciplinat şi de încredere la partid. Viitorii miniştri vor trebui să NU fie asta.
Potrivit Constituţiei României, premierul şi membrii cabinetului răspund solidar pentru deciziile lor. Prim-ministrul este cel care îşi asumă tot. Aşadar, premierul Cioloş va trebui să îşi aleagă doar oameni în care are încredere, indiferent de sugestiile venite de la PNL, de la PSD sau de la Cotroceni.
Le cer viitorilor miniştri şi prim-ministrului să nu le fie teamă să îşi asume lucruri. Să spună ceea ce cred ei că e bine, nu ceea ce vor partidele, televiziunile sau societatea să audă. Le cer să fie în primul rând ei înşişi, să NU se transforme în animale politice avide de popularitate şi voturi. Pentru asta nu trebuie decât să fie sinceri cu ei înşişi, iar deciziile pe care le vor lua să fie decizii de care să nu le poată fi niciodată ruşine.
Stimaţi tehnocraţi, viitori miniştri, nu vă fie teamă de Parlament! Acest Parlament nu mai contează, căci Strada este azi mai puternică decât politicienii. Dacă era după actualul Parlament al României, Victor Ponta încă era premier. (În această toamnă a trecut cu brio de o moţiune de cenzură, vă reamintesc.) Aşadar, tot ce poate face acest Parlament, acum, este să accepte învestirea cabinetului Cioloş sau să se dizolve. O eventuală respingere a lui ne va înscrie ireversibil spre anticipate.
Pe de altă parte, acest an de până la alegerile generale este cel mai important experiment politic pe care România l-a făcut până acum.
În sfârşit, încercăm împreună meritocraţia şi o încercăm de sus în jos, nu de jos în sus. Cei care au ieşit în stradă şi care vor impune, în final, un guvern foarte diferit de cele pe care le-am avut până acum, nu reprezintă (şi chiar păcat că nu reprezintă) marea masă a societăţii noastre. Cei care au ieşit în stradă reprezintă elitele, iar guvernul de tehnocraţi va fi un guvern de elite. Dar asta nu înseamnă că va fi un guvern pentru elite, aşa cum de prea multe ori s-a întâmplat cu guvernele venite de la un popor păcălit sau chiar cumpărat cu pomeni electorale.
Șansa noastră, ca ţară, este ca acest guvern să reuşească să impună standarde atât de înalte în calitatea guvernării, încât poporul însuşi să îşi dorească după aceea profesionişti, chiar înregimentaţi politic, dar profesionişti la conducere, în toate domeniile de activitate.
Vorbim de ani de zile de tehnocraţi, dar această idee a fost permanent respinsă, păcălită de către actualii politicieni. Pentru că o guvernare de calitate poate fi, pentru noi cetăţenii cu drept de vot, o oglindă în care am putea vedea diferenţa, am putea realiza răul pe care ni l-am făcut singuri atâţia ani, acceptând la conducere oameni care nu se pricep la nimic, dar care ştiu să se facă populari.
Stimaţi tehnocraţi viitori miniştri, dacă veţi risipi această şansă, atunci noi ca societate nu vom mai avea nicio şansă. Aşteptaţi-vă să fiţi criticaţi, chiar eu voi face asta atunci când va fi cazul, dar aşteptaţi-vă şi să fiţi desfiinţaţi pe persoană fizică, târâţi în mizerie pe la televiziunile de partid. Dar mergeţi înainte! Miza este mare, e bătălia a două lumi, una care se stinge, dar care se luptă încă să supravieţuiască, şi o alta care a început să spere la altceva pentru România.