Să mai și învățăm câte ceva
de Moise Guran
Emoţia publică a fost extrem de puternică în aceste zile, încă mai este, dar noi trebuie să învăţăm să facem lucrurile bine şi în alte momente decât cele în care ne aflăm sub un astfel de impuls. Compasiunea este un sentiment uman, iar naţia noastră stă mai bine decât alte naţii la nivelul inteligenţei emoţionale. Totuşi, pentru a putea deveni cu adevărat civilizaţi, va trebui să învăţăm să acţionăm tot timpul cu grijă de semeni şi cu compasiune, va fi necesar să ne însuşim cunoştiinţe legate de modul în care trebuie să acţionăm sau să reacţionăm în situaţii dramatice, dar şi în cele obişnuite, nedramatice.Va trebui să învăţăm că nu e nici creştineşte, nici măcar uman nu este să dai like pe facebook unor poze cu oameni carbonizaţi, la fel cum e lipsit de respect, faţă de aceiaşi morţi, să îţi reverşi furia la televizor în zi de doliu naţional, sau să încerci să canalizezi furia publicului, care în astfel de momente cere urgent un responsabil.
Aşa, şi după ce responsabilul este târât la televizor, arătat camerelor şi linşat public, asta va schimba aplicarea normativelor de incendiu? Va schimba modul în care autorităţile aplică o legislaţie care, deşi există, este atât de stufoasă încât lasă, în mod inevitabil, portiţe de scăpare.
Ne învaţă această furie măcar faptul că sângele donat nu poate fi conservat decât un număr de zile şi că e nevoie tot timpul de sânge într-o ţară ca a noastră? Suntem pe locul doi în Europa la accidente rutiere, în medie pe şoselele noastre mor cinci oameni pe zi, dar nu, nu ei au nevoie de sânge, ci cei care scapă din aceste accidente, iar răniţii sunt zeci, în fiecare zi. Ne învaţă găsirea rapidă a unui vinovat după o astfel de tragedie să trecem măcar o dată pe an pe la un centru de donare?
Probabil toate cluburile din Bucureşti vor fi închise în heirupul controalelor de acum. Ok, să le închidă, dar a măsurat cineva cât de late sunt uşile unei biserici? Și acolo sunt aglomerări de zeci sau sute de oameni, şi acolo sunt materiale inflamabile, chiar dacă nu sunt artificii și nu se fumează.
Va trebui să fim tot timpul atenţi, nu numai după tragedii, va trebui să ascultăm şi să reacţionăm ordonat la apelurile autorităţilor în caz de urgenţă, chiar dacă nu îţi place politicianul care o coordonează, va trebui chiar să învăţăm diferenţa dintre rockeri şi satanişti. Mai presus de toate, va trebui să învăţăm că fiecare viaţă trebuie respectată, indiferent a cui e, va trebui să fim mai toleranţi cu ceea ce cred, gândesc sau spun semenii noştri, dar va trebui să învăţăm să fim mai intransigenţi, mai exigenţi când vine vorba de respectarea legii.
Credeţi-mă, după ce vom şti toate acestea, nu vom fi în mod necesar mai puţin sensibili sau mai puţin umani. Dar vom avea mult mai puţine situaţii în care vom simţi nevoia să ne exprimăm cu furie emoţia.