Ce maschează scăderea prețurilor…
de Moise Guran
Ok, trecură trei luni de la scăderea TVA-ului la alimente şi abia acuma cred că putem să înţelegem mai exact ce s-a întâmplat cu preţurile produselor alimentare în ţara noastră. Să vedem şi ce s-a scumpit şi ce nu, dar mai ales de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat…Oficial, azi alimentele sunt cu 7,8% mai mici decât erau la începutul anului, dar dacă ne raportăm la 1 iunie 2015, data intrării în vigoare a TVA-ului la alimente, scăderea este de aproape 10 procente. Asta pentru că între 1 ianuarie şi 1 iunie alimentele s-au scumpit în România cu aproape trei procente, pe medie.
De fapt, lucrurile sunt mult complicate de sezonalitatea producţiei de legume şi fructe din ţara noastră, de faptul că atunci când se fac roşiile avem să hrănim toată Europa de Est, iar ţăranii ajung să le arunce, că n-are cine să le ia pentru bulion, iar în Covasna când face toată lumea cartofi, când nu mai face nimeni pentru că toţi au pierdut anul trecut când au pus toţi şi s-a prăbuşit preţul.
În România, anul ăsta prima scumpire a alimentelor s-a produs în februarie, înainte să se anunţe vreo scădere de TVA, dar, e drept, în mai, când se anunţase, preţurile au crescut cu încă 1%, la fel ca în februarie, asta deşi, de regulă, din mai ele se ieftinesc în mod natural, pe măsură ce ies ţăranii pe piaţă cu producţia timpurie din solarii.Haideţi să vă dau un exemplu concret şi aplicat…
Anul trecut în iunie, preţul cartofului s-a păbuşit cu 10%, asta după ce se scumpise cu două procente, aşa că în crucea verii cartofii erau cu 8% mai ieftini decât în iarnă.
Anul acesta, în iunie, când a scăzut TVA-ul, preţul cartofului s-a prăbuşit cu 15 procente, deci mai mult decât scăderea de TVA, dar tot a rămas peste cel din iarnă, că na! cartofii se scumpiseră în anticipaţie. Știţi care e diferenţa pe efecte între anul trecut şi anul ăsta? N-au mai dat faliment atât de mulţi producători din Covasna.
Desigur, noi orăşenii s-ar putea să ne enervăm şi să zicem… uite dom’le hoţii de ţărani, cum ne fură ei, ieftinind cu mai puţin decât a scăzut Guvernul TVA-ul… Atâta doar, că ţăranii din piaţă nu plătesc TVA, în vreme ce producătorii care livrează în market da. Și dacă unii n-au avut ce fura din ce nu plăteau nici anul trecut, nici anul acesta… pentru ceilalţi, scăderea TVA-ului a fost salvarea.
Nu vă faceţi iluzii! Preţul îl face cererea şi oferta. Până când agricultura noastră nu va găsi o cale spre industrializarea producţiei, tot fluctuaţii sezoniere mari de preţuri vom avea, iar supraproducţia de peste vară tot va lăsa loc de scumpiri şi importuri iarna. Ceea ce încerc să vă spun este că dacă în februarie 2016, sau poate chiar de Crăciun anul ăsta, o să plătiţi mâncarea la aceleaşi preţuri ca şi anul trecut, asta nu înseamnă că v-a furat cineva reducerea de taxă, ci doar că în interiorul economiei româneşti s-au relocat nişte bani de la mai bogatul oraş cu supermarket, către sărăcia satului agricol. Și poate că ideea guvernatorului Isărescu de a ţine cartofi în rezerva BNR în loc de valută, nu era chiar o glumă.