Dar dobânzile la creditele în lei când vor crește?
Acum, când creditul în lei creşte de la lună la lună ca Făt Frumos şi când dobânzile acestuia sunt chiar mai mici decât la valută, cei mai lucizi dintre cetăţeni şi-au pus problema Ok! Dar cât timp vor mai fi dobânzile la lei atât de mici? Nu cumva te împrumuţi acum cu dobândă reală în lei de 4-5 procente, iar, peste câţiva ani, la acelaşi credit vei plăti o dobândă de 10 procente? De ce este acum atât de ieftin creditul în lei? Și cât va mai dura povestea asta neverosimilă pentru o ţară ca România, o ţară mai obişnuită cu instabilităţile financiare decât cu perioadele fireşti în care banii nu au dobânzi cămătăreşti?
Întrebarea este bine pusă şi, da, când te duci la bancă să obţii bani pentru casă, maşină sau fier de călcat, ar fi bine să ai în vedere şi o astfel de posibilitate. Nu zice nimeni să jeleşti drobul de sare, dar nimeni n-a murit dacă a pus răul înainte.
Răspunsul la această întrebare este pe cât de simplu în teorie, pe atât de complex în practică, tocmai din cauza posibilităţilor infinite pe care o soluţie simplă le atrage.
În principiu, dobânzile la lei vor creşte atunci când va apărea o debalansare, o nevoie de corecţie economică, sau un exces ce ameninţă echilibrul din economie. Iar la noi apar mai tot timpul excese.
De exemplu, o creştere exagerată a consumului ar putea determina Banca Naţională să schimbe ruta şi să pornească la creşterea treptată a dobânzilor. Știu că pare greu de crezut, acum când Isărescu dă în dobânzi ca în fasole, dar, credeţi-mă, se poate răzgândi brusc şi dacă îi umflă speculatorii contul de capital. Sau dacă guvernul, care acum nu ştie ce să facă cu banii, devine brusc vrednic şi începe să investească sau să cheltuiască, împrumutându-se peste limite. Nici măcar de o astfel de minune n-ar fi nevoie, ar fi suficient ca, după ce va tăia taxele pe noul Cod Fiscal, guvernul să nu-şi mai poată acoperi cheltuielile – efectul ar fi acelaşi.
Sunt doar exemple. Economia este interconectată şi poate o textilistă din Botoşani nu va înţelege de ce i-ar creşte rata la bancă dacă, de exemplu, Dacia n-ar mai face maşini la Piteşti, într-un alt colţ de ţară. Dar o astfel de debalansare a comerţului extern ar creşte deficitul comercial, alungând şi cursul euro spre 5 lei sau poate mai sus, ceea ce, paradoxal, ar creşte dobânzile la lei, iar nu la euro.
Eu nu vă spun să vă împrumutaţi în euro, nici nu prea mai puteţi şi ar fi stupid, acum când dobânzile sunt mai bune la lei. Personal cred, dar e mai mult o speranţă, că vom rămâne cu aceste dobânzi până când vom renunţa la lei şi vom adopta euro. Nu ştiu nici asta când va fi şi de aceea îmi cer scuze astăzi că am venit la dumneavoastră cu mai multe întrebări decât răspunsuri.
Vreau doar să vă gândiţi de două ori înainte de a vă împrumuta, căci, indiferent cât de mici sunt dobânzile, vă repet, cel mai bun credit este cel pe care nu l-ai făcut niciodată.