Dincolo de farfurie stau sute de mii de locuri de muncă
de Moise Guran
Victor Ponta a anunţat scăderea TVA-ului la alimente de la 1 iunie, până la nivelul de 9%. A fost o alegere pe care premierul nu a luat-o uşor, din ce ştiu eu, presiunea politică a fost pentru scăderea cotei generale. Este posibil ca întâlnirea cu Isărescu de ieri să fi fost determinantă.
Cât despre efecte… Văd că toată lumea s-a aruncat pe ieftinirea alimentelor, ca unic efect al acestei măsuri anunţate de Guvern, prea puţin reuşind să meargă mai departe în economie…
N-am avut prea des ocazia să îl laud pe Victor Ponta, şi nu ştiu sigur care au fost, până la urmă, argumentele ce l-au convins să meargă pe o scădere sectorială a TVA-ului, în locul unei embleme politice, aşa cum ar fi fost scăderea generală a cotei TVA de la 24 la 20%.
Bun, dincolo de asta, să ştiţi că România rămâne o ţară cu o populaţie preponderent ocupată în agricultură. Din păcate, cele aproape trei milioane de români care dau cu sapa nu mai fac decât 5% din PIB, nu mai fac nici cât cei 100 de mii de informaticieni. Şi asta pentru că agricultura ţării este nefiscalizată, nefiind fiscalizată nu atrage nici investiţii, iar dacă nu atrage investiţii, nu are cum să devină eficientă şi, deci, nu are cum să plătească salarii mai de Doamne-ajută.
De altfel, cei mai mulţi dintre românii care se ocupă cu agricultura nici nu sunt angajaţi, fie îşi cultivă o palmă de pământ, dar, pentru că fac asta în mod ineficient, nu reuşesc să se desprindă de un venit de subzistenţă, fie sunt pur şi simplu angajaţi sezonieri, cu ziua, pe timpul campaniilor agricole, iar în restul timpului trăiesc din ajutorul social.
Acesta este tabloul în care România avea printre cele mai mari niveluri ale TVA-ului la alimente din UE, o adevărată ruşine naţională. Cota aia de 24% este cea care făcea diferenţa de preţuri, de fapt, între piaţă şi magazinul alimentar. Şi asta pentru că o reţea respectabilă nu cumpără alimente fără TVA.
Între producător şi magazin intervenea un intermediar care, pentru că în cele mai multe cazuri făcea evaziune fiscală, îşi făcea profitul exact din cele 24 de procente. Scăderea TVA-ului elimină, sau cel puţin pune pe alte baze, intermedierea comercială cu alimente.
Nu mai are sens să fii samsar nici în pieţe, căci în magazin legumele şi fructele se vor ieftini încât vor ajunge mai scumpe alea din pieţe, iar singurul sens al pieţelor va fi acela de a vinde legume de calitate, dar, evident, mai de calitate decât cele din magazin.
Nici nu vă imaginaţi ce efect uriaş va avea reducerea TVA-ului asupra locurilor de muncă din industria alimentară şi din agricultură, prin omorârea acestui flagel numit evaziune fiscală…
Se va iefitni mâncarea? Da, foarte probabil da, dar adevăratul efect pozitiv al acestei măsuri, pe care nici nu mai contează dacă Ponta l-a înţeles sau nu, este că, pe un orizont de câţiva ani, nu mulţi, va crea, probabil, câteva sute de mii de locuri de muncă legale. Este un pas uriaş, un pas pe care noi, consumatorii de la oraş, trebuie să-l vedem dincolo de propria farfurie.