Primele efecte ale scăderii CAS… mai la primăvară

blog-taxe

de Moise Guran

Ne apropiem de finalul de an şi am tendinţa de a interpreta mai toate ştirile într-un registru mai optimist. De ieri avem un nou președinte și, firesc, acesta l-a și invitat pe premier la Cotroceni. 2015 va fi, sper, un an de pauză electorală, fără alegeri, fără suspendări sau referendumuri, un an în care să vorbim mai mult despre cum putem ridica economia, decât despre cum putem folosi electoral economia.

După prima lună în care statul a aplicat o reducere de 5% a contribuţiilor de asigurări sociale, a încasat cu 4% mai puţini bani în contul CAS. Asta NU înseamnă neapărat că, iată!, după prima lună, avem o reacţie pozitivă a mediului de afaceri la această măsură, căci sezonalitatea ne arată că, toamna, firmele angajează oricum mai mulţi oameni, iar octombrie, luna pentru care s-au plătit contribuţiile, în noiembrie, este una de creştere de activitate.

Mai mult decât atât, bugetul statului a consemnat, în aceeaşi lună, o creştere a încasărilor din impozitele pe venituri şi din cele pe profituri. Logic, patronii au preferat, fie să dea nişte prime în plus pe unde se ştiau datori către angajaţii cei mai buni, sau, banii pe care nu i-au mai dat statului din ieftinirea costului cu forţa de muncă s-au dus în profit, pe care, de asemenea, statul îl impozitează.

Ponta PetrescuUna peste alta, acum, după ce au trecut şi campania electorală şi controversele legate de bugetul pe anul viitor, aş vrea să precizez că această măsură de campanie electorală – reducerea CAS înainte de alegeri – îşi va atinge, probabil, sensul de a stimula economia prin crearea de locuri de muncă, cel mai probabil, de prin primăvară.

Ideal ar fi ca statul să se ţină şi de programul de investiţii şi, dacă s-ar putea acestea, să ajungă într-o măsură mai mare în lucruri serioase, decât în şpăgi prin off-shore-uri. Ar fi mai mult decât suficient pentru a obţine, anul viitor, o creştere economică de cel puţin 3% şi nici bugetul statului n-ar trebui să mai aibă probleme.

În continuare susţin că stimularea muncii prin reducerea taxării acesteia are efecte infinit mai bune şi mai predictibile decât o reducere generală a TVA-ului.