Stimate domnule viitor preşedinte…
… Oricum te-o fi chemând, Klaus Werner sau Victor Viorel. În perspectiva votului din această duminică eu, alegătorul tău, îmi doresc să-mi răspunzi la câteva întrebări. Vreau să ştiu ce părere ai despre câteva situaţii date, clare, în care mai mult ca sigur complicatul mandat ce te aşteaptă te va pune:
1. În primul rând, aş vrea să ştiu ce vei face dacă Rusia va executa în Republica Moldova, ţară vecină şi mai mult decât prietenă, aceleaşi tipuri de manevre separatiste pe care le-a făcut anul acesta în Ucraina. Conflictul se reaprinde şi se apropie, iar de acum dorinţa Rusiei de a domina nordul Mării Negre este clar. Poate la primăvară, poate mai devreme … dar ştim deja că în Republica Moldova va izbucni o mişcare separatistă.
Ce ar trebui să facă, cum şi mai ales cât, ar trebui să se implice România într-un astfel de conflict?
2. Să presupunem că o majoritate penală votează în Parlament modificarea legislaţiei anticorupţie, o amnistie sau orice altă lege ce ar zădărnici munca procurorilor DNA. Ce faci, ca preşedinte, într-o astfel de situaţie? Cum îţi vei exercita rolul de mediator între statul reprezentat printr-un legislativ corupt şi societatea afectată de o legislaţie antisocială? Eşti gata să demisionezi pentru a bloca o astfel de catastrofă?
Te pui chezaş pentru eradicarea marii corupţii din ţara noastră? Şi… apropo! Cum o fi mai bine? Să decidă CSM-ul procurorii şefi sau să-i negocieze premierul cu preşedintele?
3. În loc să plângi pe umărul românilor din Diaspora, spune-mi mai bine cum o să coordonezi o strategie transpartinică de aducere a lor înapoi. Ştii că acei oameni n-au plecat de bine din România, nu? Ştii că mulţi dintre ei şi-au lăsat copiii singuri acasă şi, de fapt, de aceea trimit cinci miliarde de euro în România anual. Nu mi-i trimit mie sau ţie, domnule viitor preşedinte, îi trimit pentru copiii lor. Dar, mai ştii că acei oameni nu se vor întoarce pentru ajutoare sociale, nu-i aşa? Ştii că se vor întoarce doar dacă vor avea joburi în România? Atunci, mai bine spune-ne ce ar trebui să facem toţi, sub viziunea ta, mărite, ca să avem mai multe joburi!
4. Dar despre deficitul de trei miliarde de euro al fondului de pensii, vrei să ne vorbeşti? Vrei să ne spui cum vei garanta tu pensiile când prin lege, acestea nu pot decât să crească? Dar la viitoarea recesiune, atunci când se vor tăia din nou salariile, cum vom mai putea plăti pensiile părinţilor noştri? Prin inflaţie şi devalorizarea leului? Dar dacă intrăm, şi foarte probabil pe mandatul tău vom intra în zona euro, iar devalorizarea euro nu va mai depinde de BNR ca acum devalorizarea leului… atunci cum vom mai plăti pensiile?
Hai! Răspunde la astea patru. Spune-ne direct, lasă vrăjeala! Vorbeşte-mi pe limba mea, convinge-mă că ai soluţii la aceste probleme care, subliniez, vor fi inevitabile pe mandatul tău!
Convinge-mă să vin duminică la vot şi să-mi pun soarta în mâinile tale.
Al tău viitor şi inevitabil critic,
Moise