Vrednici să fiţi, dar să ştim şi noi cât ne costă vrednicia voastră
de Moise Guran
Guvernatorul Mugur Isărescu s-a implicat şi a implicat şi BNR în diferite proiecte culturale şi istorice. Unul dintre ele este refacerea Centrului Vechi al capitalei. Altul este restaurarea şi renovarea mânăstirilor din nordul Olteniei şi promovarea istoriei stilului Brâncovenesc.
Astfel de lucruri nu le plăteşte Isărescu din buzunarul său, nici n-ar trebui, sunt finanţate de Banca Naţională. Asta înseamnă că nu vorbim de bani de la buget, dar tot bani publici sunt. Şi n-am nicio problemă cu asta. Până la urmă, cel mai deştept oltean ajuns într-o funcţie publică foloseşte cea mai deşteaptă lege făcută vreodată în România, cea a BNR, pentru a promova cultura şi istoria.
Legea respectivă, făcută evident tot de Isărescu, prevede că profitul BNR, dacă este, se duce la Bugetul Statului, iar dacă nu e profit, ci e pierdere, rămâne la BNR până se închide pe un profit. Cum ar veni, pierderea, care nu se transferă totuşi la buget, e totuşi suportată de acolo pentru că ea este un profit care n-a mai fost sursă pentru guvern. Nu-mi pot reprima admiraţia pentru astfel de lucruri făcute şi deştept, şi legal, chiar dacă, în esenţă nu le aprob întotdeauna. Şi să vedeţi de ce.
Toată lauda pentru demersul lui Isărescu de a finanţa, prin BNR, un demers cultural şi istoric. Beneficiarul său este poporul nostru, chiar dacă administratorul patrimoniului respectiv este Biserica Ortodoxă. Şi chiar dacă Biserica Ortodoxă a ales să îl decoreze pe Liviu Dragnea cu ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ca un mare mecena ce este vicepremierul.
Păi nu vorbeam de Isărescu? Ba da, dar zice Patriarhul Daniel, domnul Dragnea este un om de cuvânt care nu promite multe, dar când promite se ţine de cuvânt. Bun aşa! Apoi, un sobor de preoţi i-au cântat domnului Liviu Dragnea imnul religios „Vrednic este”. Şi mai bine!
Să vedeţi, întâi, ce simţ al umorului are Preafericitul Daniel şi după aia, mai comentăm.
Încă o dată, insist, nici acest lucru nu mă deranjează, chiar dacă e campanie electorală. Să se amestece Statul cu Biserica cât vrea, când vrea, Isărescu pe o parte, Dragnea în ramă lângă Brâncoveanu dacă merită, dar să fim totuşi atenţi la un aspect…
Domnul Dragnea, când aprobaţi bugetele locale, faceţi un total, aşa, naţional, ca să ştim cu toţii câţi bani transferăm mascat, prin primăriile comunale şi orăşeneşti pentru renovarea unei turle, pentru achiziţionarea unui clopot sau, din ce în ce mai des, pentru ridicarea unei noi biserici, care nu are cum să aibă valoare istorică, că na!, e totuşi o diferenţă între sfinţii voievozi şi actualii politicieni.
Atenţie! Nu vorbim despre salariile profesorilor de religie, nu vorbim nici măcar despre salariile preoţilor şi ale cântăreţilor din biserici, nu vorbim de bugetul cultelor şi culturii. Şi acolo sunt nişte zeci de milioane de euro transferate către Biserică, dar acelea sunt la vedere.
Vreau doar să ştim cât transferăm netransparent, ca să înţelegem exact, cu toţii, ce promisiuni a făcut Dragnea şi cât este de vrednic este pe banii noştri. În final noi toţi, poporul creştin, propun să-i ridicăm un imn de slavă din toate piepturile noastre, dar asta numai dacă, pe lângă mânăstiri şi biserici săteşti aducătoare de voturi, mai alocă ceva şi pentru şcolile alea rurale care, în continuare, nu au apă curentă şi nici toalete în care să fim siguri că nu ne mai mor copiii înecaţi.