Industria a obosit. Cu ce mai creştem?
de Moise Guran
În timp ce premierul Victor Ponta cântă şi dansează într-o dramoletă indiană în care el e o floare la guvernare între doi grădinari ce nu se suportă, în timp ce vicepremierul Liviu Dragnea îşi face ordonanţe prin care să-şi poată finanţa primăriile de partid, indiferent cine e şef peste consiliul judeţean, industria românească joacă în alt film.
Ea, săraca, ar mai crește, dar n-o ajută nimeni şi pare a fi ajuns printr-o oboseală conjuncturală la o limită, de la care nu prea mai poate susţine creşterea economică de una singură.
În aprilie, activitatea a scăzut cu 3%, iar cifra de afaceri a companiilor industriale a frânat destul de violent. Conjuncturală, sper eu să fie această oboseală, că deh, în aprilie a mai fost şi Paştele, s-au mai legat şi nişte zile libere de la guvern, se vor mai lega şi în continuare, dacă o fi să cadă sărbătorile legale mai pe lângă weekend, dar ceea ce contează cu adevărat este altceva…
Comenzile noi, cele care vor da de lucru peste vară industriei, sunt cu 8,5% mai mici decât în martie, fiind chiar mai mici decât anul trecut pe vremea asta. Cum luna aprilie nu este una de scădere naturală a producţie, ba dimpotrivă aş spune, acest semnal ar trebui să fie unul destul de puternic pentru mai marii ţării. O fi fost creşterea economică bună pe începutul de an, dar în partea a doua nu prea văd ce anume ar mai putea susţine creşterea economică.
Dacia şi-a atins limita fizică de producţie, de la Ford nu se întrevede o cerere de maşini mai mare, creşterile de accize şi căderile de consum din industria petrolieră nu cred să ajute pe cineva, iar agricultura e şi ea pe o limită pe care, chiar dacă o depăşeşte, nu o poate depăşi cu mult.
Nu vă faceţi iluzii: faptul că a repornit creditarea şi românii îşi cumpără din nou electrocasnice nu se pune la plus, ci la minus în economie. Acelea sunt chinezării, deci importuri, deci se duc în economia Chinei, nu într-a României.
În timpul ăsta, în loc să semneze contracte şi să dea drumul la lucrările de investiţii publice, Dan Şova, al treilea muşchetar de la Victoria, are o problemă cu managerii privaţi de pe la companiile de stat, care ce să vezi, n-au ajuns încă pe mâna partidului său. Jenantă situaţie!
Din fericire pentru aceşti guvernanţi, ciferele oficiale de creştere economică pentru acest an vin abia după alegeri. Din nefericire, tot pentru ei, lumea nu se termină odată cu un scrutin, iar aceste situaţii economice nu se schimbă doar pentru că unul sau altul câştigă.