(P) Cum faci pasul către pietele de capital?
de Victor Stănilă (Tradeville)
De câteva zile se vorbeşte destul de intens despre bursă, despre listarea Electrica şi despre oportunități mai bune de investiţie. Dar cum faci pasul către piaţa de capital? Ce aşteptări trebuie să ai? O fi sigur să îţi rişti banii? Ce trebuie să ştii şi cum îţi justifici alegerea?
Pe piaţa de capital există o ofertă variată de brokeri, aşadar alegerea ţine doar de tine, de nivelul cunoştinţelor tale şi, mai ales, de ce aştepţi de la brokerul tău. El este un intermediar obligatoriu, dar poate fi şi un consultant. Încrederea în sfaturile sale va veni, însă, cu timpul.
Siguranţa în tranzacţionare, costurile și experienţa sunt câteva criterii de care trebuie să ții cont. De asemenea, un broker care activează de multă vreme îţi va asigura consultanţi experimentaţi, competenţi şi capabili să identifice şi să reacţioneze la oportunităţile din piaţă.
Brokerul trebuie să fie autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, brokerul devine şi contribuabil la Fondul de Compensare a Investiţiilor, instituţie care are rolul de a asigura o garanţie pentru cazuri de fraudă. Fondul nu îţi garantează că vei câştiga la bursă, dar îţi garantează că nu-ţi va fura nimeni banii.
Următorul pas este să verifici dacă platforma de tranzacţionare este auditată periodic, în vederea asigurării unei bune funcţionări tehnice și operaţionale. Nu vrei să ţi se blocheze exact în momentul în care piaţa îţi oferă o oportunitate pe care o aşteptai ca să cumperi sau să vinzi acţiuni. În plus, un broker autorizat este obligat să ţină evidenţa banilor clienţilor în conturi bancare separate de propriile conturi.
Deci, cum ştii că ai ales brokerul potrivit?
Păi, în primul rând, acesta va încerca să îţi explice, să împărtăşească cu tine din experienţa şi ştiinţa sa. Componenta educaţională joacă un rol esenţial în definirea ta ca investitor de cursă lungă. Pentru investitorii începători este esenţială relaţia cu broker-ul, care trebuie să te trateze cu răbdare și să te ajute să identifici soluţia potrivită ţie. Devine extrem de important să poţi discuta cu un broker care să îţi acorde atenţie, să îţi pună la dispoziţie un program educaţional adecvat, pe care să înveţi înainte de a-ţi risca banii. De asemenea, e posibil să nu înţelegi de la început rapoartele de analiză, cineva trebuie să ţi le explice, iar asistenţa trebuie să fie imediată.
Gama de instrumente financiare oferită de broker este un criteriu important, mai ales pentru investitorii experimentaţi. Cu cât ai acces la mai multe tipuri de investiţii, cu atât mai bine poţi obţine o dispersie a riscului. De aceea este vital să nu fi limitat la oportunităţile unei singure pieţe.
Dacă vrei sa înţelegi ce înseamnă “instrumente financiare derivate”, să afli ce tip de investitor eşti, ce se întamplă pe pieţele internaţionale şi cum să profiţi de oportunităţile din piaţă, poţi participa la un curs organizat în clădirea Bursei de Valori București pe 3, 4 si 10 iunie, începând cu ora 17:00.
Cursul este ținut de Tradeville și este structurat pe zile astfel:
03 iunie – Introducere în piețe financiare derivate
04 iunie – Curs practic: Managementul riscului
10 iunie – Curs practic: Global Macro Pentru a afla mai multe detalii despre curs, speakeri și agenda fiecărei zile în parte, intră aici.