Nu, zaieţ! Nu, pagadi!
de Moise Guran
Nici nu știți cât de mult m-am bucurat când am auzit că deștepţii de parlamentari ruși pregătesc o lege care să-i permită lui Putin să confiște fabricile străine din Rusia. Nici măcar nu cred că e serioasă știrea, dar vă confirm că e adevărată, chiar dacă – foarte probabil – este e un bluf. Și totuși, știrea este importantă pentru că declarația făcută de un senator al Consiliului Federației a ajuns, în maximum o oră, pe birourile tuturor președinților de corporații străine. Inclusiv la Ford, inclusiv la Renault.
Dacă nu știați, Ford are la Sankt Petersburg o uzină de asamblare a modelelor Focus și Mondeo, iar Renault asamblează la Moscova maşini Dacia sub sigla Renault. Ambele uzine „rusești” sunt aprovizionate cu componente din România.
Ford ține Craiova la o treime din capacitatea de autoturisme, dar trimite la greu motoare de acolo în Rusia, iar cei de la Renault au chiar și o poveste despre cum i-a trimis primarul Moscovei la plimbare când a auzit că vor să facă în Rusia o mașină românească. Așa că i-au pus sigla franțuzească și se prefac că e mașină rusească.
Bun. Și acum să revenim în zilele noastre. Gestul prostesc al senatorilor ruși vine să le confirme occidentalilor ceva ce oricum pricepuseră de când au apărut primele imagini cu invazia rusească în Ucraina: expunerea unor miliarde de dolari dincolo de scutul NATO prezintă riscul ca acestea să devină ostatice.
Criza din Ucraina a funcționat ca o găleată de apă rece în capul occidentalilor. Fostul spațiu sovietic nu s-a schimbat, în ciuda poleielii capitaliste afișate de oligarhi, în ciuda constituțiilor și instituțiilor de inspirație occidentală. Sub masca democrației șchioape rânjeşte acelaşi imperialism de tip stalinist, cinic, fără scrupule, fără reguli.
Nimeni nu-și dorește un război și poate această criză se va termina curând dar, pentru ruși și poate chiar și pentru ucraineni, e prea târziu. Treziți din visul globalizării care le permite să facă produse scumpe cu mână de lucru ieftină, occidentalii sunt pe cale să își dea seama că alunecarea investițiilor mai la est de România a fost o greșeală ce se cere reparată.
Va fi ca și cum am intra din nou în NATO.