A murit Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud
n 1994 peste 22 de milioane de sud-africani au ieşit la vot pentru primele alegeri parlamentare multirasiale din Africa de Sud. O majoritate covârşitoare l-a ales pe Mandela şi partidul său, Congresul Naţional African la conducerea ţării. În 27 aprilie 1994 Mandela este ales prin vot universal preşedinte al Africii de Sud după primul scrutin multirasial din istoria ţării. În discursul său de învestire, în 10 mai 1994, afirma voinţa sa de a construi „O naţiune curcubeu împăcată cu ea însăşi şi cu lumea”.
Nelson Mandela a murit, a anunțat joi seara președintele sud-african Jacob Zuma. Fostul preşedinte al Africii de Sud, laureat al Premiului Nobel, a murit la vârsta de 95 de ani în locuinţa sa din Johannesburg, înconjurat de familie. Mandela suferea de mai mult timp de o pneumonie cu numeroase complicaţii.
Preşedintele ţării, Jacob Zuma, a spus că naţiunea l-a pierdut pe cel mai de seamă fiu al ei.
„Acum se odihnește. Acum și-a găsit liniștea. Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată”, a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat.
„Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a mai anunțat președintele sud-african.
Episcopul Desmond Tutu, prieten apropiat şi camarad în lupta împotriva segregaţiei rasiale, şi el laureat al Premiului Nobel, a afirmat că ţara şi-a pierdut simbolul integrării, însă viaţa merge mai departe.
Oamenii spun că, pentru ei, Mandela a fost ca un tată. Lideri din toată lumea au omagiat viaţa şi activitatea unuia dintre cei mai de seamă politicieni ai vremurilor noastre.
Preşedintele american Barack Obama a fost primul lider din lume care a ţinut să-şi împărtăşească gândurile. El a reamintit într-un discurs lupta lui Mandela împotriva apartheidului.
„Nelson Mandela a trăit pentru acest ideal şi l-a transpus în realitate. A realizat mai mult decât poţi să ceri unui singur om. Astăzi ne-a părăsit. Am pierdut pe unul dintre cei mai influenţi, curajosi şi inimoşi oameni ai vremurilor noastre”, a spus Obama.
Nelson Mandela era îngrijit la domiciliu din septembrie, de o echipă de 22 de medici, după ce fusese internat timp de aproape 3 luni pentru o infecție pulmonară.