Goana după miliardele din China
Victor Popa, pentru TVR
Competiţia globală pentru uriaşele rezerve valutare de care dispune China se intensifică pe zi ce trece. Dacă în urmă cu doar câteva zile premierul Li Keqiang a vizitat Bucureştiul, de dată această omologul sau din Downing Street, David Cameron, a luat drumul Beijingului în căutarea miliardelor la care visează toate statele, începând cu ţările sărace de pe teritoriul Africii, până la cele mai dezvoltate economii.
Concesii şi eforturi
Invitaţia din partea Chinei s-a lăsat mult aşteptată. Motivul? Întâlnirea pe care şeful cabinetului britanic a avut-o cu Dalai Lama în mai 2012. A fost nevoie de luni bune şi de eforturi considerabile pentru a-i determina pe chinezi să revină la sentimente mai bune. Eforturi care nu au venit doar din partea diplomaţilor din Foreign Office, ci au fost asumate la nivelul întregului cabinet. Agenda discuţiilor din cadrul vizitei reflectă de altfel situaţia în mod fidel. Astfel, teme delicate precum “drepturile omului” sunt reduse la un minim sau amânate pentru anul viitor. De asemena, delegaţia de afaceri care îl însoţeşte pe liderul conservatorilor este formată din peste 100 de membri, cea mai numeroasă din istorie.
Ce vor britanicii de la China?
Pentru Cameron, mizele sunt multiple şi ţin atât de investiţii interne, cât şi de accesul companiilor britanice pe piaţă chineză, obiectiv dificil de realizat, în special în zona serviciilor. Chiar dacă Marea Britanie exportă servicii financiare la nivel global, se situează pe locul al doilea după Statele Unite la acest capitol. Spre deosebire de rivalii de peste ocean, prezenţa băncilor britanice în China este limitată, practic doar unul dintre cei “patru mari”, HSBC, bucurându-se de o prezenţa semnificativă acolo.