Dragi moldoveni…

ue-moldova-vize-1024x718
de Moise Guran
După summitul de la Vilnius, Traian Băsescu v-a avertizat că aveţi înainte un drum lung până în Uniunea Europeană şi v-a dat exemplul României care a semnat tratatul de asociere în 1993, a fost invitată să adere în 1999, a intrat în UE în 2007 şi nu e nici azi integrată propriu-zis. Bun exemplu! Dar n-are nicio legătură cu Moldova. Băsescu v-a mai spus că vă va fi mai greu decât ne-a fost nouă, căci la noi toate forţele politice erau pentru integrare, dar în Moldova nu sunt. Iarăşi, bun exemplu, dar, din nou, lipsit de substanţă.
Dragi moldoveni… lucrurile sunt un pic mai simple şi mai complicate în acelaşi timp… Politicienii români şi-or fi declarat ei dorinţa de a intra în UE, dar asta doar pentru că nu-i durea gura să declare asta şi, mai ales, pentru că noi românii suntem rusofobi. Asta nu înseamnă că nu ne plac ruşii ci că ne este teamă de ei. Voi vorbiţi deseori o limbă română amestecată cu cuvinte ruseşti, ba chiar aveţi o minoritate consistentă de rusofoni, deci va trebui să ne nuanţăm şi noi rusofobia asta.
Revenind la declaraţia lui Băsescu şi la politicienii români, ei sunt şi azi încurcaţi de faptul că am intrat în UE, pentru că UE are norme, reguli şi devine mai greu de furat banul statului. Dacă voiau cu adevărat în UE, politicienii români făceau ce au făcut ungurii, polonezii, cehii şi intram mult mai devreme în UE. Esenţa procesului de integrare este ceea ce economiştii numesc catching up, adică ajungerea ălora din urmă… Ideea este că n-are sens să vă luaţi după Traian Băsescu pentru că voi puteţi fi invitaţi să aderaţi cam prin 2017 iar prin 2020 puteţi intra. Dacă vreţi, depinde doar de voi! Şi să vedeţi de ce…
Uite, Băsescu, care acum văvorbeşte ca un părinte, şi-a făcut campanie electorală în 2004 cu o autostradă de la Piteşti la Sibiu şi la Arad şi n-o avem nici azi. Băgaţi la cap! Nu faceţi greşelile noastre căci le faceţi pe pielea voastră!
Avantajul imens al Moldovei este că multinaţionalele şi banii (o grămadă de bani) sunt colea, peste Prut, în România. Şi în Ungaria veniseră multinaţionalele astea, dar ungurii şi românii nu fac o singură naţie cum facem noi românii cu voi moldovenii. Multinaţionalele de la noi se vor extinde rapid în Moldova dacă au cum la costuri reduse… Trebuie doar să le ajutaţi şi să le folosiţi banii în mod deştept, căci ele nu vin neapărat să vă facă un bine. Vin după profit. Ceea ce nu e neapărat rău, dar trebuie să ştiţi să le folosiţi această dorinţă pentru a vă dezvolta, pentru a crea locuri de muncă, pentru a face infrastructură şi, mai ales, pentru a vă educa voi ca naţie în spiritul libertăţii, al democraţiei şi al capitalismului european (nu rusesc, nu chinezesc, nu american).
Sunteţi o naţie vrednică, flăcăii voştri i-au speriat şi pe europeni cu cât sunt capabili să muncească şi încă pe bani puţini. Dar nu vă transformaţi în scalvi! Fiţi deştepţi! Fiţi educaţi! Renunţaţi la complexul de inferioritate pe care îl avem şi noi, de altfel! Învăţaţi să fiţi liberi, dar nu vă vindeţi ieftin, că n-aveţi de ce! Nu vă lăsaţi voturile cumpărate pe găleţi de plastic, nu vă vindeţi tinerii pe trei euro în vest şi nu vă daţi fabricile, puţine câte aveţi, pe trei lei, nici chiar dacă vor firme româneşti să vi le cumpere. Folosiţi orice bani luaţi din privatizări pentru dezvoltare, folosiţi orice bani împrumutaţi pentru investiţii şi, dacă vă caută unii de la FMI spuneţi-le că nu sunteţi pe acasă.
Ceea ce vă trebuie sunt doar nişte politicieni vrednici care să vrea să facă infrastructură între România şi Moldova, să dea drumul banului peste voi, să privatizeze în interesul dezvoltării, nu să vă fure ţara de sub fund, să favorizeze investiţiile care crează locuri de muncă înaintea celor care stimulează consumul şi să nu tărăgăneze şase ani schimbarea legilor şi adoptarea aquis-ului cum au făcut prăpădiţii noştri. Din păcate viaţa politică de la Chişinău seamănă cumplit cu cea de la Bucureşti (şi politicienii sunt fraţi, ce să-i faci) aşa că tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă alegeţi cu atenţie liderii.
România va fi probabil permanent alături de voi iar voi va trebui să folosiţi asta. Dincolo de faptul că ne aveţi pe noi, avantajul vostru este că o ţară mai mică este şi mai uşor de administrat şi mai uşor de reformat decât una mare. Faceţi astea şi intraţi rapid în UE. Sigur, dacă vă mişcaţi bine, s-ar putea să nu mai vreţi voi să vă uniţi cu noi, dar acesta este, de asemenea dreptul vostru şi noi îl vom respecta.
O singură rugăminte mai am la voi, data viitoare cînd ne-om uni, să fim atenţi să fie vara, că cică e mai trendy să ai vara ziua naţională. Pînă atunci vă urez (acu iarna de 1 decembrie) la mulţi ani şi vouă şi nouă!

PS La Eurovision ne votăm la fel ca şi până acum.
PPS De duminică, 1 decembrie 2013, TVR reporneşte emisia în Republica Moldova, deci mai vorbim 🙂