Să ne distrăm cu bugetul de anul viitor…
de Moise Guran
Ministrul Liviu Voinea a făcut bugetul și l-a închis cum a putut el mai bine. Probabil până la această oră proiectul publicat pe site-ul ministerului de Finanțe a produs și câteva zâmbete. El înglobează creșterile de taxe anunțate, cu cifre și tot tacâmul estimând jupuiala suplimentară din economie la peste un miliard de euro. Și ce să vezi! Tot nu ajunge! În primul rând că taxa pe infrastructură nu e nicio taxă ci va fi pur și simplu o creștere a accizelor la carburanți cu 20%. Apoi accizele nu se mai calculează în funcție de cursul de schimb la 1 octombrie, ci în funcție de interesul statului. Dacă e cursul mai mic se traduce acciza în lei și se indexează cu inflația. Care inflație nu e creșterea prețurilor ci cam cât mai are statul nevoie să jupoaie. 5% de exemplu anul viitor.
În mod aproape caraghios, scăderea CAS-ului cu cinci puncte procentuale este trecută și ea în proiectul de buget, dar mai mult la modul… ar fi bine să… Nu de alta dar, pe cifre domnul Voinea prevede o creștere a încasărilor statului din contribuții, asta deși CAS-ul scade în cuantum valoric cu 9% la o reducere de cinci puncte. De acord, vor plăti mai mulţi, dar … atât de mulţi?! Păi dacă vor creşte contribuţiile în ritmul ăsta n-ar trebui să scădem CAS-ul cu 10-20 de puncte… că poate aşa putem dubla şi pensiile frate!
Dar cea mai periculoasă glumă din bugetul pe anul viitor este cea legată de creșterea prețurilor. Deși impactul va fi minim, ne asigură și BNR și ministerul bugetului, dacă inflația nu se triplează, domnului Voinea tot îi lipsesc vreo cinci miliarde de lei, asta, așa cum v-am spus, fără reducerea CAS-ului. Deci în total bugetul se închide cu o gaură de cel puțin 10 miliarde de lei. Plus încă 14 miliarde deficitul deficit, rezultă că ori deficitul sare peste 4%, ori redactorii revistei de Aritmetica Distractivă or să-și dea cu toții demisia căci ei nu sunt capabil de astfel de capodopere. Ei, uite noi le votăm an de an în parlament și le publicăm în monitorul oficial.