Când economia creşte, cineva a muncit mai mult
de Moise Guran
Devine un mister din ce în ce mai mare cum naibii reușește statul să colecteze din ce în ce mai puțini bani dintr-o economie care crește tot mai vârtos. Datele venite astăzi de la statistică m-au lăsat și pe mine cu gura căscată, la fel ca pe mulți alții. Pe la începutul anului când vă spuneam că economia are o șansă să urce cu 3%, aveam în vedere anul agricol ce se prefigura a fi unul bun dar și o creștere marginală a consumului. Azi statistica oficială a anunțat o creștere economică reală în trimestrul trei față același trimestru din anul trecut de peste 4%. De la începutul anului economia a crescut în primele luni cu 2,7% și ținta optimistă de 3% și de care vă vorbeam eu la începutul anului pare acum ușor de depășit.
Dacă nu credeți în aceste cifre de la statistică este normal, și eu sunt reținut. S-au mai văzut cazuri, dar aș vrea să știm cu toții câteva lucruri… Meritul agriculturii în această creștere de toamnă este evident dar, bag seama, analiștii au tentația să îl augmenteze. Agricultura nu face mult și grosul creșterii vine de la alți doi muschetari, pre numele lor Dacia și Ford. Uzinele românești de automobile s-au mișcat mult mai bine în acest an și, mai ales de acolo vine această creștere. Nenorocul statului e că fiind vorba de industrii exportatoare ele cresc direct PIB-ul, mai ales în condițiile în care consumul reținut al românilor reduce importurile, dar, în același timp, creșterea lor nu se vede la fel de mult în bugetul statului cum s-ar vedea dacă producția s-ar vinde preponderent în România.
Un alt păcat al acestui tip de creștere economică este că, fiind puternic sectorială, nu o prea simt mulți români. Ceea ce ne duce în mod inevitabil înapoi la meritele cui în această evoluție? În agricultură au contat mult subvențiile acordate la timp, în toamnă, că na!, era campanie electorală, dar la industrie nu văd cum ar putea politicienii să își aroge un merit. Poate acela că până acum reușiseră să nu crească taxele. Însă după ultimele anunțuri nu cred că vor avea tupeul acesta. Eu în locul guvernanților chiar m-aș mai gândi dacă vreau să stric acest decolaj frumos al economiei printr-o creștere de taxe. Indiferent pe cine ce vedeți declarând pe la televizor rețineți un aspect important… creșterea economică este întotdeauna efectul muncii unor oameni.