Săptămâna în care cursul a crescut cu 20 de bani
de Moise Guran
Euro a început săptămână la 4,40 și o încheie aproape de 4,60 de lei, într-una dintre cele mai debile evoluții înregistrate în istorie. Două mii de lei vechi într-o săptămână n-a luat cursul de schimb nici în timpul atacului speculativ din toamna lui 2008. Acum toată lumea se uită la curs și nimeni nu pricepe de ce sunt așa disperați străinii să plece și din România și din Ungaria sau din Polonia.
Până la urmă vinovatul a fost identificat în persoana lui Ben Bernanke, guvernatorul FED-ului american, care a ținut săptămâna trecută un discurs prin care a dat de înțeles că în America dobânzile vor crește probabil mai repede decât se anticipase. Banca Națională a României a ales să nu intervină deloc, foarte probabil dintr-un calcul de oportunitate – cu cât ar fi dat mai mulți euro în piață, cu atât ar fi făcut mai profitabilă ieșirea străinilor. Fiind vorba de închideri de poziții, nu de pariuri, nu se poate vorbi de un atac speculativ, deși e clar că pentru românii de rând cu rate în euro efectele cam tot alea sunt.
Altfel spus, BNR așteaptă probabil să treacă acest val și probabil pe finalul său va pune o frână. Cum euro a atins 4,58 de lei, 4,60 poate fi doar o chestiune de ore. Important în astfel de momente este să nu intrați în panică, să nu cumpărați euro și, eventual să nu încercați să speculați nici creșterea cursului. Altfel spus, dacă aveți euro puși deoparte, bucurați-vă că îi aveți. Dacă aveți euro de plată în aceste zile plătiți din rezerve. Iar dacă n-aveți rezerve de euro, strângeți din dinți de data asta și țineți minte data viitoare că nu e bine să stați doar pe lei.