Se desfiinţează Garda Financiară! Cine îi ia locul?
de Moise Guran
Ministrul pentru IMM-uri Maria Grapini a anunțat, ca pe un fel de victoria a micului buticar, desființarea Gărzii Financiare și preluarea atribuțiilor acestei temute instituții de către o Direcție Antifraudă. Trebuie că oricine a fost călcat vreodată de Garda Financiară a sărit în sus de bucurie, simțindu-se cumva răzbunat. Ministrul a mai spus că noua Direcție Antifraudă nu se va ocupa de buticuri care vând șampoane ci de marile rețele de evaziune fiscală. Mentalitatea exprimată de ministru este fix aceea a micului buticar prins cu șampoane neînregistrate de către Garda Financiară – da ce dom’le, din cauza mea merge țara prost? Pe marii hoți nu-i prindeți, dar asupriți poporul!
Acest gen de retorică specifică unei campanii electorale îi poate aduce unele beneficii de imagine doamnei Grapini sau guvernului Ponta pe ansamblu. Desființarea Gărzii Financiare, ca instituție, mi se pare însă un act de o gravitate excepțională și rar întâlnită. Acest act ar avea efecte juridice foarte grave, atât asupra dosarelor aflate în cercetare dar și asupra controlului asupra acestui câine de întors economia ca pe turma de oi. Cine își imaginează că la nou înființata Direcție Antifraudă vor lucra alți oameni decât actualii comisari ai Gărzii ar trebui să explice cum se pot inventa peste noapte câteva mii de oameni care să știe această meserie. Dar astfel de desființări și reînfințări de instituții au mai avut loc în trecut atunci când fie s-a dorit schimbarea unor șefi protejați de lege, fie atunci când s-a dorit întreruperea unor contracte sau a unor procese prin pierderea unei calități procesuale.
Înțeleg că doamna Grapini voia ca în sistemul de stat să fie eficiența de la privat și pot fi de acord că era nevoie de o reformare a Gărzii Financiare. Dar asta se putea face în interiorul ei, cu îndepărtarea șpăgarilor, a influențelor politice care au pus lesă Gărzii când a fost vorba de protecția unora și au transformat-o în câine de atac atunci când era nevoie de subminarea inamicilor politici. Așa cum se prefigurează acum, desființarea Gărzii financiare pare a fi mai degrabă o vendetă.