Să mai auzim şi de bine
de Moise Guran
Veștile bune din economie au început să vină, dar sunt legate de anul trecut. Și cum în România nimic nu este bun și gata, nicio veste bună nu poate veni fără una mai proastă. Statistica oficială a revizuit în creștere semnificativă PIB-ul pe 2012, care a fost mai mare cu 0,7%. Paradoxul situației stă în faptul că deși noi românii am făcut mai puține lucruri în 2012 decât în anul anterior, per total am fost mai eficienți. Deși a căzut cu peste 20%, prierderea cauzată de agricultură n-a fost mai mare de 2 miliarde de euro, și a fost compensată cu vârf și îndesat de cei care lucrează în sfera serviciilor.
Cum serviciile sunt cele mai taxate din țara noastră, în mod firesc asta ar fi trebuit să aducă și o creștere a taxelor pe consum ceea ce, surpriză!, nu s-a întâmplat. A fost de fapt o creștere a încasărilor din accize, TVA și alte taxe de acest fel, dar minusculă. O altă corecție importantă a venit de la industrie și exporturi pe finalul anului, ceea ce ne poate duce la concluzia că de la industriile exportatoare din România vine eficiența. Astfel, deși anul trecut, în volum absolut România a produs mai puțin, valoarea reală creată de români a fost mai mare.
Într-un fel, în economia românească lucrurile stau la fel ca la un meci cu Steaua. E haos pe teren, dar aproape de fiecare dată când rezultatul te mulțumește îți spui – da’ bine măcar că Dumnezeu a ținut cu Steaua!