Cum să faci un pact cu Diavolul
Dacă Goldman Sachs este considerat însuşi Diavolul pe Wall Street, bătrânul miliardar Warren Buffett are imaginea lui Dumnezeu. Ei bine, Dumnezeu a pariat 5 miliarde de dolari pe Diavol în 2008, iar acum este unul dintre cei mai mari acţionari ai săi. A fost practic un împrumut într-o perioadă critică în care investotorii nu mai aveau încredere în bănci, iar sistemul financiar risca să intre într-o acută criză a lichidităţilor. În schimbul celor 5 miliarde de dolari, Buffett a primit acţiuni preferenţiale, care nu îi ofereau putere de decizie în cadrul Goldman, dar îi aduceau dividende de 500 de milioane de dolari pe an. În plus, Buffett a mai primit o garanţie prin care până la data de 1 octombrie a acestui an, putea primi în schimbul celor 5 miliarde de dolari, echivalentul în acţiuni. Însă nu la preţul de 146 de dolari pe acţiune din ziua de azi, ci la cotaţia de doar 115 de dolari de la începutul crizei.
Asta înseamnă că, în schimbul celor 5 miliarde, Buffett ar fi primit acţiuni valorând peste 6,3 miliarde. Însă, în 2011, Buffett şi-a primit înapoi cele 5 miliarde de dolari. Chiar şi aşa, garanţia, valabilă până anul acesta, nu a fost eliminată, ci a rămas într-o situaţie incertă. Săptămâna astsa Goldman a decis să îi ofere lui Buffett sub formă de acţiuni, diferenţa de 1,3 miliarde de dolari dintre cele 5 miliarde de investite în 2008 şi cele 6,3 miliarde pe care le-ar fi înacasat dacă s-ar fi folosit de acea garanţie.
Este o decizie din care ambele părţi câştigă enorm. Legaţi mult prea mult de lumea politică de la Washington, cei de la Goldman dau o lovitură de imagine aducându-l pe Buffett printre cei mai importanţi acţionari ai băncii. De cealaltă parte, Buffett, care oricum câştigase 4 miliarde de dolari din dividende între 2008 şi 2011, reuşeşte să intre puternic în acţionariatul Goldman doar cu ajutorul flerului său de investitor.