Românii s-ar face patroni
de Moise Guran
Nemții de la GfK au luat la ruletă și au măsurat spiritul antreprenorial al românilor iar concluziile i-au cam pus pe gânduri. Aproape 80% dintre tinerii țării noastre și-ar face o afacere sau ar începe o activitate pe cont propriu. Când auzi asta, firesc, următoarea întrebare este – bine, bine, dar atunci de ce nu o fac? La care mai toți ridică din umeri și răspund… păi cu ce bani, frate?!
Îmi și imaginez această scurtă discuție dintre tânărul român de până în 30 de ani și neamțul care a gândit întrebarea și a gândit-o nu numai pentru el ci pentru toți tinerii din Europa. Al nostru vrea independență în primul rând pentru bani. Spre deosebire de tânărul ceh, polonez sau german, el știe că aproape oriunde s-ar angaja, salariul nu-i va ajunge nici să-și plăteacă o chirie. Pe de altă parte, această rată uriașă a dorinței de independență față de patron, 80%, mai arată și cât de puține lucruri știu tinerii români despre responsabilitățile unui patron. La noi, patronul este prin definiție unu cu bani, care conduce un beemweu și căruia n-are cine ce să-i zică dacă petrece noaptea până târziu iar a doua zi ajunge la firmă pe la prânz. În realitate patronii nu dorm noaptea de stresul facturilor pe care dacă nu le încasează n-au cu ce să-și plătească angajații, de grija băncii care dă bani greu iar când îi dă amenință apoi permanent cu executarea silită și, deși poate n-au somn din cauza asta patronii vin primii și pleacă ultimii de la serviciu.
Și totuși tinerii români par să simtă o chestie simplă pe care guvernanții nu o înțeleg. Nu vom trăi niciodată mai bine în România dacă nu vom crește numărul patronilor, al celor care nu vor o slujbă călduță ci acceptă riscurile independenței pentru că au o idee și o urmăresc până la profit sau până la faliment. Concluzia studiului este ușor tristă dar și ușor încurajatoare – în România și tinerii dar și politicienii au nevoie de un fel de educație capitalistă, unii ca să stimuleze inițiativa privată iar ceilalți ca să ia inițiative mai des și cu mai multă responsabilitate.