Cum se modelează aluatul pentru o viaţă nouă
Aproximativ 60.000 de copii sunt instituţionalizaţi în România, însă nici măcar 2000 dintre ei nu au fost declaraţi adoptabili anul trecut. Copiilor instituționalizați li se adaugă cei care din nefericire cresc pe străzi sau prin canale, nevăzuți și neauziți.
Viața lor pare a fi un șir nesfârșit de nefericiri. Ce șanse are un copil crescut în gară?! Nu are bani nici cât să-și potolească foamea, hainele curate sunt doar un vis afișat pe panoul publicitar sub care doarme. Ce șanse are un copil crescut într-un orfelinat?! Își poate el găsi un loc de muncă? Niciodată nu va porni cu aceleași șanse precum un copil crescut în familie.
Cum programele de integrare socială și profesională derulate de stat sunt doar de formă, Nădejdea acestor copii pare să rămână tot în organizațiile non-guvernamentale.
De exemplu, la Organizaţia Umanitară Concordia, tineri care au crescut pe stradă sau în centre de plasament învaţă meseria de brutar. Și nu învață doar atât, învață să răzbească în viață. Reporterul Lumea Europa FM, Victor Marin, a mers la Brutăria Concordia pentru a vedea cum „se modelează aluatul pentru o nouă viaţă”.