Preţurile au luat-o razna
de Moise Guran
Realitatea îl contrazice pe guvernatorul Mugur Isărescu care în toamnă spunea că apetitul scăzut pentru consum al românilor nu va mai permite o creștere a prețurilor. În ianuarie acestea au crescut cu 1,34% și ar fi crescut mai mult chiar dacă statistica oficială nu ar fi făcut unele corecții strategice ale coșului de consum. Alimentele s-au scumpit cu peste 7% în ultimul an și asta în condițiile în care în România de abia de acum începe liberalizarea treptată a tarifelor la energie și gaze. Faptul că românii nu mai au bani de spart în supermarketuri poate produce o frână de moment în evoluția prețurilor. Mai devreme sau mai târziu comerciantul se adaptează la noile volume ale pieței. Unii rezistă alții nu, iar în final creșterea prețurilor este făcută de cei care reușesc să reziste. Numărul mare al firmelor închise raportate de registrul comerțului duce în final la ceea ce numesc cei de la BNR un șoc pe partea de ofertă.
Iar creșterea prețurilor era chiar ultima problemă de care ar fi avut nevoie Banca Centrală. Degeaba s-a apreciat leul în decembrie și în ianuarie, psihologic lumea așteaptă din nou euro la 4,6 lei, după ce l-a văzut acolo iar BNR nu a intervenit pentru a-și proteja moneda. Acum este nevoită să bage lei în piață pentru a finanța sistemul, dar asta nu ajută nici cursul și nici inflația.
Pe de altă parte economia are nevoie de dobânzi mai mici pentru a se finanța, dar inflamarea prețurilor îl obligă pe Isărescu să se gândească la o creștere a dobânzii de referință. În final creșterea prețurilor este un efect, nu o cauză și trebuie tratată ca atare. Singurul care se poate bucura de această creștere este Guvernul.