Dorel a îngheţat în proiect
de Moise Guran
Aparent fără nicio legătură cu mult blamata criză imobiliară, la finalul anului trecut activitatea în construcții a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Nu vă gândiți neapărat la faptul că nu mai face nimeni blocuri și ansambluri rezidențiale, deși nici acolo nu e cine știe ce mișcare, dar principala bulversare a venit din zona lucrărilor publice de infrastructură, acolo unde statul a tăiat cam tot ce se putea tăia și ce nu aduce voturi. Atenție nu vorbim aici de bani și de șpăgi de partid ci de volumul de activitate. N-ar fi vorba nici că nu s-au mai finanțat lucrări noi, de fapt anul trecut am avut destul de multe inaugurări electorale, dar și volumele pentru reparații și întreținere au scăzut.
Pur și simplu pe finalul anului trecut, dorelul tradițional a dat mai puțin cu târnăcopul decât a făcut-o chiar și în lunile de iarnă grea de la începutul lui 2012. Pe total în anul 2012 aportul construcțiilor la economia românească a fost unul negativ, ceea ce ridică și o problemă socială importantă. Sunt sute de mii de oameni în țara noastră care nu știu altceva să facă iar în momentul înghețării construcțiilor familiile acestora fac foamea.
Pe de altă parte, parcă n-aș da vina numai pe statul român pentru acest îngheț total din construcții. Bancherii au și ei rolul lor, căci deși garnisesc în continuare vitrinele băncilor, creditele ipotecare pe bune, nu prea mai dă nimeni. Pur și simplu expunerile băncilor pe imobiliare au produs atât de multe pierderi încât nu mai vrea nimeni să audă de clienți dornici să își cumpere o casă cu credit la bancă.