De la „Micul Paris” şi până la „Un Fel de Praga”
De ce capitala Cehiei găzduieşte milioane de turişti străini anual, în timp ce Bucureştiul este vizitat doar de 600 de mii de străini pe an? Răspunsul l-a căutat reporterul Lumea Europa FM, Raluca Hatmanu, care, cu materialul audio de mai sus, ne plimbă pe străduţele istorice ale Pragăi şi printre clădirile dărăpănate ale capitalei noastre, Bucureşti. Prin 2010, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că își dorește ca vechiul centru al Bucureștiul să semene cu capitala Cehiei. La vremea respectivă, edilul-șef a făcut chiar un drum până la Praga pentru a cere sprijin autorităților de acolo pentru reabilitarea zonei vechi a Bucureștiului. Era perioada în care Lipscaniul încă arăta ca după război. Printre ruinele centrului istoric, își făceau veacul cerșetori, hoți, oameni fără adăpost sau… nostalgici.
Situația – cel puțin în centrul vechi al Capitalei – s-a schimbat mult de atunci. Străzile au fost pavate, au dispărut muncitorii, praful și schelele. Avem un centru în care îți dă inima să duci un prieten străin, curios să afle ce îi rezervă o zi în București. Însă, în pofida barurilor și teraselor care au împânzit zona Lipscanilor, centrul vechi este departe de a semăna cu peisajul praghez.
În timp ce la noi clădirile stau să cadă pe trecători pentru că nimeni nu a băgat un ban în reabilitarea lor, Oraşul Vechi din Praga a devenit unul dintre cele mai frumoase şi valoroase locuri din Europa, în special după ce a fost reabilitat cu fonduri europene, dar şi cu ajutorul unor societăţi şi companii cu capital mare.
Ascultaţi reportajul Ralucăi pentru a afla care este secretul succesului praghez.