Enigmele ciorbei de burtă
un reportaj de Victor Marin – „LUMEA EUROPA FM”
Ciorba de burtă este probabil cel mai controversat preparat românesc. Aparent o mâncare a săracului, făcută mai mult din resturi, ciorba de burtă a fost iniţial un preparat savurat de aristocraţie.
Traseul ei până în bucătăriile românilor a fost unul destul de atipic, spune Emanuel Ciocu, editor al site-ului cevabun.ro . Preparat turc de origine persană, ciorba de burtă a ajuns pe meleagurile noastre adusă de domnitorii fanarioţi. Din curţile domneşti şi boiereşti s-a răspândit mai apoi în cârciumi şi în bucătăriile românilor de rând. În perioada interbelică, nu lipsea din meniul niciunui restaurant bucureştean de seamă.
Pornind de la zicala „Eşti ceea ce mănânci”, ciorba de burtă spune foarte multe despre români, credea regretatul Radu Anton Roman, căruia îi este dedicat reportajul audio de mai sus.