Cursul intră într-un nou ciclu
de Moise Guran
O dată cu încheierea campaniei electorale se cam termină și interesul guvernului româniei pentru un curs de schimb mai mic. De luni ministerul de finanțe intră într-o logică aproape imposibil de evitat în care bugetul pe anul viitor nici nu are cum să fie conceput la un curs de 4,5 lei pentru un euro. Speculatorii deja au simțit mirosul sângelui și deși săptămâna aceasta cursul a fost calmat pe la 4,54 de lei, toată lumea se așteaptă în perioada următoare la un curs de 4,6 lei.
Doar cei de la BNR trebuie să își facă datoria scrisă în actul de înființare și, deși bănuiesc că Isărescu nu se va opune unei creșteri a euro, cel mai probabil va continua intervențiile pentru ca această creștere să nu aibă loc prea brusc. Există deja informații cum că Banca Națională ia în calcul o reducere a rezervelor minime, dar asta nu se poate produce decât cel mai devreme la începutul lunii ianuarie. O astfel de măsură ar diminua pe de o parte rezerva valutară a BNR, dar pe de altă parte ar asigura băncilor mai multă valută decât au nevoie și decât au voie să dețină. Asta nu ar rezolva totuși decât temporar presiunea pe curs căci băncile de la noi nici nu prea mai au cine știe ce apetit de speculații.
Rezumând acum, la încheierea unui ciclu în evoluția cursului de schimb, cred că ne putem aștepta la o creștere consistentă a euro în următoarele două luni, urmată de o perioadă de revenire ușoară, dar în niciun caz la nivelul de acum. Dezechilibrul din bugetul de stat va fi vărsat încă o dată în economie, pârghia de transmisie de această dată fiind cea a cursului de schimb