O intervenție indirectă a lui Mugur Moromescu
de Moise Guran
Gura bate fundul – rezumă efectele crizei politice Mugur Isărescu, acest Moromete al nației. Din mai, de când a început vânzoleala politică Isărescu a stat deoparte, nu a mai apărat cursul de schimb, făcând vânzări de valută strict în măsura nevoilor de plata. Chiar azi, când BNR a plătit prima tranșă a creditului de la FMI, Isărescu a recunoscut că BNR a făcut operațiuni valutare.
Nu judecăm acum de ce BNR a decis să nu apere leul într-o situație de criză politică. Mai important este faptul că lăsat liber, acesta a reflectat strict expresia monetară a unei societăți, exact așa cum este ea. Valoarea la un moment dat a monedei este importantă pentru cei care plătesc rata la bancă în ziua respectivă. Cu adevărat importantă pentru economie este tendința cursului de schimb pentru că ea arată perspectiva pozitivă sau negativă a societății respective.
În această perioadă de tulburare politică și lipsă de direcție clară euro a urcat de la 4,4 lei la 4,65. Adică vreo cinci procente.
Astăzi cursul s-a corectat masiv, scăzând de la 4,62 la 4,57. Și asta pentru că la fel ca Moromete cel real, din când în când Isărescu una spune, alta fumează. Azi BNR a creat o lipsă de șase miliarde de lei în piață, reducând la jumătate infuzia săptămânală de lichiditate. Asta i-a forțat pe bancheri să vândă euro și aceasta este o intervenție indirectă în piața valutară prin piața monetară, piața leilor.
Dacă nu cumva Isărescu s-a gândit să facă un test de stres asupra bancherilor, atunci mișcarea sa poate semnala finalul perioadei de creștere a cursului de schimb. Știu, criza politică nu s-a terminat și cel mai probabil o să o ținem tot într-o criză până la alegeri. Chiar și așa, strict tehnic, mi se pare mie că euro atinsese la 4,65 un nivel greu de susținut în acest moment.
Desigur, nu ar fi o mare surpriză să-l vedem prin toamnă din nou pe aici, la 4,7 lei sau poate chiar mai sus, dar până una alta acum piața indică mai degrabă o tendință de corecție. Adică de scădere.