Mai şi economisim
de Moise Guran
Este o adevărată controversă în România despre cine şi cum poate pune bani deoparte pe timp de criză. Este ştiut faptul că de când a lovit recesiunea comportamentul românilor s-a schimbat. Cifra economiilor aflate în bănci ale populaţiilor creşte de la an la an, a depăşit-o chiar pe cea a creditelor, dar, în continuare numărul celor care pun bani deoparte pentru zile negre este destul de mic. Un studiu recent arată că doar 15% din cetăţeni sunt capabili de această performanţă şi, aproape jumătate dintre ei nici măcar nu duc banii la bancă. Îi ţin în casă.
Desigur, cei mai mulţi se plâng de insuficienţa veniturilor, dar mai există o categorie de cetăţeni care reuşesc să pună bani de o parte, însă nu pentru mult timp. Strâng o lună, două, după care îşi cumpără ceva de banii strânşi. Tot este mai bine decât să nu pui deloc deoparte dar asta arată o carenţă gravă de educaţie financiară a unei părţi importante a populaţiei din România. Dacă pui bani deoparte asta îţi demonstrează în primul rând ţie că ţi-ai calculat bine cheltuielile în veniturile mici, mari, pe care le ai. Unora li se pare puţin şi inutil să economisească de exemplu 10 lei într-o lună, dar în zilele noastre, cu descoperirile de card şi toate inovaţiile industriei bancare te împrumuţi şi dacă nu vrei. Cei 10 lei puşi deoparte îţi arată în primul rând că nu te-ai împrumutat ca să spargi banii şi aceasta este baza educaţiei financiare pe care ar trebui să o aibă toată lumea.
Şocurile acestei crize ne-au ajutat. Mai învăţăm poate ceva şi la următoarea. Important este să nu uităm totul până atunci.