Orice guvern este mai bun decât niciunul
de Moise Guran
Victor Ponta îşi caută aliaţi politici pentru a trece guvernul prin Parlament dar răsucirea bruscă a lui Gabriel Oprea este cel puţin ciudată. Lipsa numelor grele din noul guvern poate sugera faptul că ar putea exista totuşi o înţelegere secretă între liderii politici pentru respingerea guvernului şi pentru declanşarea procedurii alegerilor anticipate.
Nu ştiu care sunt calculele politice dar aceasta ar fi cea mai proastă variantă pentru lumea financiară. Probabil politicienii se vor putea acuza unii pe alţii de imposibilitatea majorării salariilor şi a returnării pensiilor, dar preţul instabilităţii va fi şi mai mare. Este adevărat însă că nu prea există bani pentru revenirea salariilor iar unora chiar le-ar putea folosi electoral o astfel de nebulozitate politică ce trage după ea una de tip financiar.
Din ciclul fenomenolor stranii mai poate fi consemnat şi faptul că Banca Naţională a României nu mai intervine în apărarea leului, după ce a făcut asta înainte ca euro să ajungă la 4,4 lei. Acum este deja la 4,42, probabil mâine va urca spre 4,45 dar Isărescu pare ocupat cu alte treburi mai importante. Cum ar fi de exemplu dobânzile. BNR a întrerupt ciclul scăderii acestora, dar asta era logic şi firesc să se întâmple în actualele condiţii politice. Creşterea cursului va atrage inevitabil o creştere a preţurilor, deci ne putem lua adio pentru o vreme de la dobânzi mai mici.
Acesta este preţul instabilităţii politice şi noi toţi trebuie să îl cunoaştem.
În general dezbaterile politice nasc pasiuni, lumea îl vrea pe unul jos şi pe altul sus, iar politicienii au tendinţa de a folosi valurile de nemulţumire populară fără a se gândi foarte mult la disturbarea produsă în mediul financiar. Spre deosebire de politică, în lumea banilor totul se plăteşte. Deocamdată noi toţi plătim preţul căderii guvernului Ungureanu. Dacă guvernul Ponta nu va reuşi să primească votul Parlamentului vom plăti probabil un preţ şi mai mare.