DNA-ul şi spitalul
de Moise Guran
Cât este şpagă şi cât recunoştinţă atunci când dai bani unui medic? Te gândeşti că ai în faţă un profesionist care a avut de ales între a emigra pe un salariu de câteva mii de euro şi a rămâne aici ca să depinde de atenţiile tale pacientul român? Aşa-numita şpagă la doctor a fost întotdeauna controversată ca instituţie căci este uman să fii impresionat sincer atunci când eşti oblojit şi este la fel de uman să fii revoltat când un cadru medical te tratează cu indiferenţă sau îţi dă de înţeles că nu vei primi atenţie până nu scoţi banul.
Ca şi când n-ar fi avut oricum o problemă cu funcţionărimea mai bine plătită decât medicii, Ministerul Sănătăţii şi-a făcut o structură anticorupţie. Oficialii susţin despre ea că se va ocupa mai mult de achiziţiile supraevaluate pe care le fac managerii de spitale decât de tentarea medicilor cu atenţii pentru a-i scoate din sistem. Dar aceasta este o contradicţie în termeni. Achiziţiile cu cântec din sistemul medical sunt făcute de o mafie atât de organizată şi de bine susţinută politic încât nici ditamai DNA-ul nu a putut sau nu a fost lăsat să îi dea de cap. O structură din Ministerul Sănătăţii şi aflată în subordinea acestuia nu va face decât să pună sub controlul acestor structuri orice tentativă de a limita risipa de bani.
Să nu înţelegeţi din asta că medicii trebuie încurajaţi să ceară bani pacienţilor, dar haideţi să fim sinceri şi să recunoaştem că fără atenţiile pe care oamenii le scot din buzunar atunci când merg la medic, chiar nu am mai avea asistenţă medicală în România. Aşa-numita structură anti-corpuţie nu va face decât să mai cheltuiască aiurea nişte bani, în condiţiile în care statul ar trebui să realizeze că nu mai poate evita multă vreme aducerea salariilor cadrelor medicale la un nivel decent.