Negocieri pentru Iran
de Moise Guran
Până la finalul acestei săptămâni Iranul ar trebui să ajungă la un acord cu Puterile Nucleare asupra unei modalităţi de control asupra combustibilului său nuclear, asupra producţiei şi a gradului de îmbogăţire a uraniului.
Discuţiile se poartă în Turcia dar dacă vă gândiţi că acesta va fi sfârşitul unei crize ce durează de ani buni, s-ar putea să vă înşelaţi. Există mai multe informaţii, care au putut fi însă doar parţial verificate, cum că în timpul negocierilor cu Iranul, Statele Unite, Arabia Saudită, Bahreinul şi alte state din zona Golfului au început un uriaş exerciţiu militar ce simulează deblocarea strâmtorii Hormuz, în eventualitatea în care aceasta ar fi închisă de armata iraniană. Prin această strâmtoare trece aproximativ 20% din ţiţeiul comercializat la nivel mondial şi americanii au tot interesul să o deblocheze în cazul unui conflict.
Atâta doar că suprapunerea negocierilor cu Iranul cu un exerciţiu militar ce ar implica două portavioane americane şi 100 sau, după unele surse, 200 de avioane de atac, în apropierea coastelor iraniene nu poate fi chiar o coincidenţă. După unele surse este cel mai amplu exerciţiu militar din ultimii 20 de ani, în fapt desfăşurarea unei forţe uriaşe menite să impresioneze. Să impresioneze dar nu să provoace.
Secretul păstrat în jurul operaţiunilor militare poate fi justificat doar de faptul că americanii nu vor ca liderii iranieni să pară laşi în faţa propriului popor, prin acceptarea unui compromis, în faţa unei forţe evident superioare. Altfel spus, americanii chiar îşi doresc ca Iranul să dea înapoi fără a se ajunge la război. Întrebarea următoare este: dar în cazul în care Iranul nu dă înapoi, sunt americanii hotărâţi să facă război, aşa cum sugerează manevrele lor militare?
Un lucru este clar. Golful Persic va fi tensionat la maximum în următoarea săptămână. Dacă vreţi, situaţia poate fi într-un fel comparată cu blocada impusă de americani Cubei în 1962. Marele risc într-o astfel de desfăşurare este al unui accident sau al unei provocări care pot face ca lucrurile să scape de sub control.