Şefii, nemulţumiţii companiei
de Moise Guran
Vă vine sau nu să credeţi, în România cei mai nemulţumiţi dintre angajaţi sunt şefii. Cei mai nemulţumiţi şi mai hotărâţi pe acţiune. Un studiu realizat de o agenţie de cercetare a pieţei muncii arată că dacă la începutul crizei cam 20% dintre angajaţii din România aveau în plan să demisioneze, acum doar 7-8% se gândesc serios la acest pas.
Cel mai probabil aceştia nu sunt simpli angajaţi ci oameni cu funcţii de răspundere în compania lor, căci acelaşi studiu mai precizează că 55% dintre directorii generali sunt nemulţumiţi de ceea ce fac sau de cât primesc pentru ceea ce fac. În rândurile şefilor mai mici din companiile româneşti procentul de nemulţumiţi este ceva mai scăzut – 34%, dar ceea ce arată acest studiu este de fapt procentul celor care au încredere în forţele lor şi nu se tem că după o demisie ar putea ajunge şomeri.
Şi totuşi aceste cifre arată o stabilitate mult mai mare a forţei de muncă în România decât la nivel mondial. De fapt, sociologii care au realizat acest studiu în mai multe ţări importante din America şi Europa, constată că prin alte ţări capitaliste aşezate chiar se întrevede un soi de turbulenţă importantă pe piaţa muncii.
Pentru a preveni problemele create de plecare unor oameni importanţi din propria companie, patronii sunt sfătuiţi să-şi identifice din vreme oamenii de valoare şi să ia măsuri pentru a le securiza poziţiile. Staţi liniştiţi, în România nu prea există un astfel de pericol, căci acelaşi studiu spune că doar 30% din totalul angajaţilor sunt nemulţumiţi de locul lor de muncă. E greu să tragi concluzia că restul de 70% ar fi mulţumiţi. Poate doar se tem mai tare de criză încât să mai facă şi nazuri.