Subvenţii, pierderi şi manipulări
de Moise Guran
Mare atenţie la mişcarea minerilor din Valea Jiului. Ea se coace deja de câteva luni şi pare a fi pe punctul să dea în clocot. Ceea ce cer cei 5000 de mineri ce nu s-au mai oprit la Petroşani ci au apucat-o în aparenţă spre Bucureşti este o creştere a sporului de pericol de la 600 la 700 de lei. Pe la prânz s-au răzgândit şi au zis că nu mai vin la Bucureşti, chemându-l în schimb pe ministrul economiei în Valea Jiului.
Poate vă mai amintiţi faptul că la începutul anului, fix atunci când începuseră să zboare sticlele incendiare pe bulevardele Bucureştilor, minerii au iniţiat primele proteste. Au obţinut imediat o semnare a unui protocol prin care ministerul Economiei le acorda sporul, dar, imediat după aceea ei au aflat că protocolul nu poate fi legal atâta timp cât fusese semnat înainte de aprobarea bugetului CNH şi să vedeţi de ce…
Anul trecut Compania Naţională a Huilei a pierdut 525 de milioane de lei, adică peste 120 de milioane de euro. Aceste pierderi au fost acoperite de subvenţii directe sau indirecte, dar când au văzut aceste cifre, celor de la FMI li s-a făcut rău. Ei au presat o reducere a subvenţiei iar asta i-a cam panicat pe directorii CNH. Aceştia au fugit la rândul lor la termocentralele cărora le furnizează cărbune şi le-au spus – vă dăm mai scump. Nu puteţi să ne daţi mai scump, au spus acestea, că ne ducem şi luăm cărbune din import. Acesta a fost momentul în care minerii au început să se agite, iar directorii lor îi priveau probabil mulţumiţi de după perdelele de la ferestrele companiei.
Era nevoie de o iuntervenţie politică pentru a forţa termocentralele statului să plătească mai mult către CNH, ca să fie linişte şi pace, cum se spune, ca să fie bine ca să nu fie rău.
Atâta doar că guvernul s-a schimbat, iar noul guvern are un comandament clar – pierderea CNH trebuie redusă în acest an cu 30% şi asta nu înseamnă transferarea ei către termocentrale. Dacă vă întrebaţi ce treabă are cu suplimentul de 100 de lei pentru care minerii sunt hotărâţi să vină până la Bucureşti, răspunsul este că nu are. Ea reprezintă cam 2% din pierderea CNH dar acest detaliu sigur nu este prezentat corect minerilor de cei care le tot arată drumul spre Bucureşti.