Cum să faci fifty-fifty cu ruşii
de Moise Guran
Într-un moment în care miliardarul Ioan Niculae este cercetat de DNA pentru faptul că ar fi încercat să îşi cumpere influenţa asupra ministerului care face preţul gazelor în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile din 2009, contracandidatul de atunci al lui Geoană, Traian Băsescu, îl invită la scenă deschisă pe Ioan Niculae să meargă la Guvern şi să ceară o evaluare a capacităţii combinatelor chimice de a sta pe piaţă în actualele condiţii. Ca să ce? Să spună Emil Boc dacă Niculae se ţine bine în afaceri şi dacă nu cumva are nevoie de ajutor?
Fostul contracandidat al lui Geoană, acum preşedinte, face şi un început de analiză pentru combinatele lui Niculae constatând că petrochimia a fost pur şi simplu prăbuşită de dumpingul făcut de Ucraina şi de Federaţia Rusă. Preşedintele s-a oprit aici cu analiza, care altfel promitea să fie interesantă. Păcat! Ar fi fost interesant de spus că în timp ce încerca să îl cumpere pe Geoană, Ioan Niculae primea gazea foarte ieftine de la un guvern condus de Emil Boc şi că aceste facilităţi le-a pierdut în 2010 după ce Adriean Videanu a pierdut ministerul Economiei.
Desigur aceasta poate fi o coincidenţă dar mai interesant în analiza necontinuată a preşedintelui Traian Băsescu ar fi fost poate faptul că deşi imediat după aceea Niculae ameninţa că îşi mută afacerile în Bulgaria, el a preferat, nu se ştie de ce, să rămână totuşi în România unde, forţat probabil de dumpingul rusesc şi ucrainean a investit 10 milioane de euro în producţia de înaltă eficienţă energetică în cogenerare.
Ioan Niculae a ajuns astfel la exporturi de 600 de milioane de euro iar exporturile româneşti de îngrăşăminte chimice s-au dublat în 2011. Asta fără ca Niculae să mai beneficieze de subvenţia tarifului la gaze care a mutat mai bine de un an de zile bani din factura cetăţeanului care se încălzeşte cu gaze în profitul lui Ioan Niculae.
Şi pentru ca exerciţiul de imaginaţie să fie complet, poate cineva ar trebui să îi spună preşedintelui Traian Băsescu că fără foarte scumpele importuri de gaze din Rusia, balanţa comercială la care domnia sa ţine atât de mult ar trece pe excedent.